Észtország nemzetközi konvenciót akar az internetes bűnözés ellen

Nemzetközi konvenciót szorgalmazott csütörtökön az észt kormány a számítógépes bűnözés ellen annak érdekében, hogy megakadályozhatók legyenek az olyan támadások, amelyeket április végén-májusban szenvedtek el a balti ország kormányzati és banki számítógépes hálózatai.

Egy ilyen egyezmény erős jogi alapot teremthetne a számítógépes bűnözés elleni küzdelemhez, ha globális támogatást kapna - érvelt a tallinni gazdasági minisztérium egy közleményében.

Az észt kormányzati, banki és sajtószervek portáljait azt követően érte erős és összehangolt internetes támadás, hogy Oroszország és az észtországi orosz kisebbség éles tiltakozása ellenére Tallinnban áthelyeztek egy II. világháborús szovjet emlékművet.

A támadás lehetetlenné tette, hogy az érintett internetes honlapokat külföldről elérjék a felhasználók, így például a külföldön tartózkodó észt állampolgárok nem tudták elérni a bankszámlájukat az interneten.

Észt illetékesek gyanúja szerint Oroszországból intézték a "kibertámadást", bár Oroszország cáfolta érintettségét. Az észt kormány több minisztere úgy nyilatkozott: félő, hogy egy esetleges következő támadás az információs rendszerek biztonsága és az adatok ellen irányulna.

MTI

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.