TASZ: A rendőrök felkészületlenül és szabálytalanul használtak a gumilövedéket

Jogtalanul használták a rendőrök ezeket az eszközöket – jelentette ki a rendőrség által az őszi tüntetések során alkalmazott gumilövedékekre, illetve a kilövésükre szolgáló fegyverekre tegnapi tájékoztatóján Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnöke. Így a sérültek a kártérítés reményében perelhetik be a rendőrséget.

 A TASZ bizonyítva látja, hogy a rendőrség törvénytelenül használt gumilövedékeket az őszi tüntetés sorozaton. A civil jogvédő szervezettel csaknem egy időben a rendőrség is sajtótájékoztatót tartott: ennek során nem tudott válaszolni az országos rendőrfőkapitány arra a kérdésre, hogy vajon az őszi zavargások idején bevetett fegyverek rendszeresítve voltak-e a rendőrségen; Bencze József csak annyit mondott: erre a kérdésre valószínűleg Papp Károly dandártábornok, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat új vezetője által vezetett bizottság nem nyilvános jelentése választ ad.

Bencze József ígéretet tett arra, hogy a jelentésnek az állam- és szolgálati titkot nem tartalmazó, közérdekű részeit nyilvánosságra hozzák. Az október 23-án történteket rendőrszakmai szempontból értékelő Papp-jelentés a főkapitány szerint tisztázhatja, vajon törvényes módon lőttek-e gumilövedékkel a tavaly őszi zavargások során Budapest utcáin.

A TASZ által képviselt egyik ügyben – ahol egy gumilövedékkel szemen lőtt vállalkozó a sértett – a nyomozás során kiderült: az október 23-án a rendőrség által használt, 12/70 kaliberű IZS-27-E és Bajkal MC 21 típusú sörétes vadászfegyverek és lőszerek rendszeresítését csak 2006 decemberében, vagyis hónapokkal a bevetésük után hagyta jóvá az igazságügyi és rendészeti miniszter.

Akkor is próbahasználat és a szükséges minősítések elvégzése, illetőleg az ORFK fegyverzeti-műszaki szakterületének jóváhagyása nélkül. A vállalkozóra, akinek jogi képviselője, Pelle Andrea szerint maradandó látáskárosodása lesz, október 23-án a Síp utcában mintegy tíz méterről lőttek ki gumilövedékeket.

Egyet szemből, állítása szerint felszólítás nélkül, majd további ötöt hátulról. Az üggyel kapcsolatban indult nyomozás során derült ki, hogy a szóban forgó gumisörétes (tizenkét darab gumigolyót tartalmazó) lőszerrel célzott lövést csak öt méteren belül lehet leadni, de már úgy is 57 centiméteres a szórása.

Az is kiderült az igazságügyi szakértő jelentéséből, hogy a REBISZ rendőreit régebbi fegyverekkel, lőszerekkel való tüzelésre képezték ki, márpedig a sértett szemsérülését okozó lőszer ezeknél mintegy másfélszer gyorsabb, és több mint kétszer erősebb.

Pelle Andrea ügyvéd, a TASZ jogsegélyszolgálatának vezetője közölte: a szóban forgó fegyverrel csak olyan közelről lehetett volna pontosan lőni a célra, ahonnan már életveszélyes sérülést vagy akár halált okozhatott volna a lövedék, ha pedig messzebbről lőnek, akkor teljességgel bizonytalan a cél eltalálása.

A tavaly őszi zavargásokkal kapcsolatosan a TASZ jogsegélyszolgálata tizenegy ember képviseletét látta el. Esetükben nyolc eljárás indult, ám valamennyit megszüntették – a legtöbb esetben bűncselekmény hiányában. Az esetek többségében azt kellett eldönteni, vajon az illető követ dobált a rendőrökre, vagy csak arra járt.

 Nem jártak sikerrel viszont abban az ügyben, amelyben egy szeptember 23-án a Teréz körúton előállított fiú tett följelentést embertelen bánásmód miatt. Nem tudta azonosítani ugyanis a bántalmazóját. A TASZ szerint nem utolsó sorban azért nem, mert körülbelül 120, fekete-fehér arckép közül kellett volna kiválasztania. Ráadásul nem a szeptember 23-án dolgozó őrökről, hanem az október 23-i szolgálatosokról küldték a képeket.

Becsapódási nyom
Becsapódási nyom
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.