Az EP szocialistái csalódtak Sólyomban

Szomorúan értesülök róla, hogy támadják önt a hazájában politikai elkötelezettsége és a múlttal kapcsolatos vádak miatt. Méltatlannak tartom ezeket a támadásokat egy demokratikus ország és (európai uniós) tagállam legmagasabb méltóságától – áll többek között abban a lapunkhoz is eljuttatott levélben, amelyben Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista frakció elnöke Horn Gyula exkormányfőnek gratulál 75. születésnapja alkalmából.

A német szociáldemokrata politikus leszögezi: Horn egykori külügyminiszterként olyan értékek mellett kötelezte el magát, mint a szabadság, az önrendelkezéshez való jog, az emberi jogok tisztelete, a béke és a földrész egészének gyarapodása. - Ezek azok az értékek, amelyekért mi, európai szociáldemokraták mindig is harcoltunk, harcolunk ma is – áll a levélben. Schulz “kiváló államférfinak” és “európai kaliberű politikusnak” nevezi az egykori miniszterelnököt, megjegyezve: “önmagukban a kitüntetések nem tesznek valakit államférfivé, s nem jelentenek garanciát európai szintű nagy teljesítményekre.”

Hasonló tartalmú, de kötetlenebb hangvételű levélben gratulált Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialisták Pártjának dán elnöke is, kiemelve Horn "döntő szerepét" az NDK, illetve a szovjet tömb összeomlásában, illetve a német újraegyesítésben.

Horn Gyuláról egyébként Németországban utcát neveztek el, s Konrád György mellett az egyetlen magyar, aki (Aachen városától) megkapta a Károly-díjat.

(Brüsszeli tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.