Nem lesz Live Earth-koncert Rio de Janeiróban

Nem lesz Live Earth-koncert szombaton Rio de Janeiróban: a brazíliai metropolisz főbírája biztonsági okokra hivatkozva betiltotta a rendezvényt. 

A döntést a bíró azután hozta meg, hogy a rendőrség közölte: nem rendelkezik elegendő állománnyal a koncert biztosításához. A klímaváltozás elleni figyelemfelhívó, az egész világot behálózó koncertek közül a riói híres Copacabana strandra tervezett lett volna az egyetlen ingyenes buli, amelyre a szervezők mintegy 700 ezer embert vártak. A koncert legnagyobb sztárja Lenny Kravitz lett volna.

Letartóztatták Al Gore fiát

A 24 éves Albert Gore a kaliforniai San Diegóba vezető autósztrádán több mint 160 km/óra sebességgel hajtott, amikor a rendőrök leállították. A FoxNews amerikai hírtv jelentése szerint a fiatalember gépkocsijában marihuánát, valamint különböző "kedélyjavító" gyógyszereket, köztük Valiumot és Xanaxot találtak. Gore ez utóbbiakról nem tudott érvényes orvosi receptet felmutatni. A volt alelnök fiát 2003-ban már egyszer őrizetbe vették marihuána-birtoklás miatt. Az eset különösen rosszkor jött apjának három nappal az egész világot behálózó Live Earth-koncertet előtt, amelyeknek célja felhívni a világ közvéleményének figyelmét a klímaváltozás következményeire. A koncertek ihletője ugyanis Al Gore Oscar-díjas dokumentumfilmje, a Kellemetlen igazság volt és a volt alelnök vezette non-profit civil szervezet, a Szövetség a Klíma Védelmére (Alliance for Climate Protection) támogatja a rendezvényeket.
A riói rendőrség az elutasítást azzal is indokolta, hogy már a július 13-án kezdődő, két hétig tartó Pánamerikai Játékokra készülnek, amelynek biztosítási színvonala megmutathatja a világnak: képes-e Brazília nagyobb nemzetközi sportesemények rendezésére. Közben folyik a kábítószerbandák elleni nagyszabású felgöngyölítő akció is: a múlt héten több mint 1300 rendőr vett részt abban a rajtaütésben, amelyben 19 feltételezett drogdílert öltek meg Complexo de Alemao külvárosban.

A szervezők még nem adták fel, de Denise Tarin ügyésznő is jelezte, hogy amennyiben a bíró visszavonja döntését, ő is fellebbez. Ő már tavaly is igyekezett korlátokat szabni a szervezőknek, amikor a Rolling Stones adott ingyenes koncertet a Copacabanán egymillió ember előtt.

A Live Earth-koncerteket, amelyeknek fő szervezője Kevin Wall, támogatója pedig Al Gore volt amerikai alelnök és nonprofit szervezete, a Szövetség a Klíma Védelméért (Alliance For Climate Protection), Londonban, Tokióban, Johannesburgben, Dél-Afrikában, Sanghajban, Sydney-ben, Hamburgban és az amerikai New Jersey állambeli East Rutherfordban tartják.

(MTI/AP)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.