Gombafegyver a magyar kullancsok ellen

Patogén gombákkal irtja a kullancsokat két magyar tudós találmánya. Az eljárást már szabadalmaztatták, a gyártót még keresik a környezetre ártalmatlan rovarirtó szer számára.

Dr. Bratek Zoltán és dr. Bózsik Béla Pál már csak gyártóra vár, hogy minél előbb forgalomba kerüljön az a kullancs elleni szer, amellyel egész erdőket, üdülőhelyeket lehet majd mentesíteni. A '90-es évek végén kezdett kutatásaik alapja, hogy léteznek olyan patogén gombák, amelyek a kullancsokat megbetegítik. A laboratóriumi körülmények között izolált gombák egy-két hét alatt végeztek a veszélyes parazitákkal.

A patogén gombákat tartalmazó rovarirtó szereket külföldön már alkalmazzák, például krumplibogarak, sáskák, levéltetvek ellen. Amerikában ilyen eljárással gyártanak kullancs elleni irtószert is, de az csak az Amerikában elterjedt kullancsfajták ellen hatékony. A magyar kutatók munkája arra irányult, hogy megállapítsák, milyen gombák veszélyesek a magyarországi kullancsokra, s hogyan lehet ennek az ismeretnek a birtokában hatékony, ipari méretekben gyártható rovarölő szert előállítani. Az általuk létrehozott szer legnagyobb előnye, hogy az nem a hagyományos értelemben vett vegyszer, és kizárólag a kullancsokra ártalmas.

Megkérdeztük Bratek Zoltánt, hol tartanak a szer gyártásáról folytatott tárgyalások. Az ELTE adjunktusától megtudtuk, hogy korábban a Corax Bioner Környezetvédelmi Zrt. mutatott érdeklődést a szer gyártása iránt, mára azonban elállt ettől a szándékától. - Mivel egy tavaly nyári kormányrendelet értelmében Magyarországon megszűnt a kötelező kullancsirtás, a gyártók már nem látnak akkora üzletet a találmányunkban.

Ettől függetlenül komoly cégekkel tárgyalunk, s bízunk abban, hogy előbb-utóbb találunk gyártót. Mi elsősorban kutatók vagyunk, az üzletemberek pedig más szempontok szerint vizsgálnak egy ilyen kérdést, mint mi - mondta Bratek.

A kutatótól megtudtuk, hogy a szernek egyelőre nincs neve, bár az előállítási eljárást Magyarországon már szabadalmaztatták, és hamarosan megkapja az európai szabadalmi védettséget is. A hagyományos kategóriákban gondolkodva a gomba rovarölő mechanizmusa a kontakt szerekéhez hasonló, hiszen hatását úgy fejti ki, hogy megtapad a rovar testfelületén. Később azonban behatol a szervezetébe is, és így betegíti meg. A folyamat két hét alatt lejátszódik, a permetezés után ennyi idő elteltével a kezelt terület kullancsmentes. A vegyszerezést kétévenként kell megismételni. Bratek Zoltán hangsúlyozta, hogy az ártalmatlansági tesztek eddig minden esetben pozitívak voltak, azaz a szer a környezetet semmilyen módon nem károsítja.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.