A közelmúltat végképp el akarja törölni a magyar Siemens

Ahhoz, hogy a magyar Siemens renoméja ismét a régi legyen, több változtatást tart szükségesnek Szentkuti László, a társaság hétfőn kinevezett elnök-vezérigazgatója. Szerinte most a leglényegesebb a folyamatos kommunikáció, az ennek révén kialakítandó átláthatóság és a belső ellenőrzés szigorítása. Lapunknak adott interjújában kifejtette: ezekkel együtt is eltart majd egy jó darabig, míg minden visszaáll a régi helyére.

- Az anyavállalatnál, a Siemens AG-nál nagyon nehezen találták meg az új elnököt: csak az ötödik jelölt vállalta el végül a megbízást. Nem titok: a német társasághoz hasonlóan a magyar leánycégnek is vannak viselt dolgai. Ön mégis szinte azonnal belevágott. Miért?

- Nem tagadom, ez egy álom volt számomra. Több mint tíz éve már dolgoztam a cégnél, és akkor nagyon jó emlékeim maradtak. Bár komoly felső vezetői feladatokat kaptam későbbi munkahelyeimen, így az Epcos Kft.-nél is, ahonnan érkeztem, mégis a Siemens maradt számomra a vágy tárgya. Amikor megkerestek, szinte azonnal, egy napon belül döntöttem, és elvállaltam a cég vezetését.

- Helyre kell állítania a cég iránti bizalmat. Hogyan ítéli meg azokat az ügyeket, amelyek kikezdték a cég jó hírét, és amelyek így vagy úgy, de az ön tevékenységét is befolyásolják.

- Azt szögezzük le: az üzlet Magyarországon egészen jól megy. Nem annyira szenzációsan, mint pár éve, de jól. Éppen ezért a korábbi szintre szeretnénk visszajönni. Azt azonban nem lehet titkolni, hogy a hírnevünkkel gond van. Az ehhez vezető esetek jó részében azonban a Siemens nevét olyan ügyekkel kapcsolták össze, amelyek nem közvetlenül a társaság ügyei. Ha nem lennének az anyavállalatnál történt fejlemények, ezek nem kaptak volna ekkora súlyt. A SATeLIT TV ügyében a kereskedelmi csatorna vezetője állítja, hogy vissza kellett csorgatnia a Siemens számára a neki folyósított támogatásból. Ám ezt nem tudja bizonyítani, és azt hiszem, ezt a későbbiekben sem tudja majd megtenni. A mi részünkről lezártuk az ügyet. A honvédségi vesztegetési gyanú ugyancsak nagyon homályos. Azt hiszem, az esetbe belekevert munkatársunk jól jön ki majd a bírósági tárgyalásokból. Mert bár vesztegetésről beszélnek, nálunk minden dokumentálva van, és állíthatom: pénz átadása nem történt meg. Ezt egy titkos tanú állítja, akinek ismereteink szerint nincs bizonyítéka.

A hajléktalanok által birtokolt cégek esetében azonban kicsit más a helyzet. Tagadhatatlan, hogy a Siemens is szerződéseket kötött az érintett társaságokkal, és e mögött nem volt valós üzleti tevékenység. Hozzátenném azonban, hogy nem a Siemens ellen nyomoznak. Ezzel együtt a belső ellenőrzést felülvizsgáltuk, szigorítjuk a rendszert, és megnéztük, kik azok, akik házon belül érintettek. Ennek személyi konzekvenciái is lettek vagy lesznek. Az kétségtelen azonban, hogy a felszínre került hírek hatásai nem máról holnapra múlnak majd el. Egy olyan kommunikációs kampányt szeretnénk ezért indítani, amelyben láthatóvá tennénk a Siemens dolgait. A korábbiaknál sokkal jobban kell figyelnünk minden lépésünkre, hogy még apró hibákat se kövessünk el. Ám előfordulhat, hogy a német anyavállalat esetleges újabb ügyei minden törekvésünk ellenére elodázzák a régi hírnevünk visszaállását. Többet azonban ezekben a kérdésekben nem tudok mondani. Három nap csak ilyen mélységű ismeretszerzést tett lehetővé.

- Arról azonban már lehet elképzelése, hogy melyek lesznek a húzóágazatok.

- Nem azért jöttem a vállalathoz, hogy a Siemens a jelenlegi szinten maradjon, stagnáljon. A fejlődés elősegítése érdekében a korábbiaknál is fontosabb szerepet szánunk a kutatás-fejlesztésnek. Erre a területre kell koncentrálni. Ez alatt különösen az IT szektort értem. A Siemens nem engedheti meg magának, hogy ezen a területen a háttérbe szoruljon. Ezzel együtt a húzóágazat a közlekedés-, az energetika és az orvostechnika marad. Utóbbival az a gond jelenleg, hogy a konvergenciaprogram miatt ez nem tudja a tervezett pályáját befutni. Abban bízom, hogy két-három éven belül utolérjük magunkat.

- Milyen forgalom- és eredményelvárások szerepelnek az idei tervekben?

- Tavaly csoport szinten (ez 11 vállalatot jelen Magyarországon) közel 110 milliárd forint forgalmat értünk el. Az anyavállalatnál olyan elvárást fogalmaztak meg korábban, hogy egy leánycégnek az ország százalékos GDP-növekedésének dupláját kell teljesítenie a bevételnövekedésben. Úgy érzem, hogy ez meglesz. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy a Siemens AG-nál is új vezetőket választottak. Így könnyen lehet, ezek az elvárások nagyon hamar módosulnak. Az eredményt illetően is derűlátó vagyok, a tavalyi 4,6 milliárd adózás előtti teljesítmény után most 6 milliárdot várunk.

Szentkuti László forró trónra ült, de vágyott rá
Szentkuti László forró trónra ült, de vágyott rá
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.