Nem gyorsult a londoniak szívverése

Látszólag az utazókat sújtják leginkább a múlt pénteki londoni és a szombati glasgow-i - nagy szerencsével megakadályozott - merényletek után sebtében hozott biztonsági rendelkezések. A repülőtereken megduplázták, és még alaposabbá, helyenként aggodalmaskodóbbá tették az átvilágítást. Több a testi motozás, ami még jobban lelassítja a már eddig is hosszadalmas ellenőrzést.

London

Az elmúlt napokban gyakorlatilag nem volt olyan, a világ egyik legforgalmasabb légikikötőjéből, Heathrow-ról induló vagy oda érkező repülő, amely pontos lett volna, de a százat is bőven meghaladja a járattörlések száma. Bizarr, hogy a késés gyakran többszöröse - különösen a brit belföldi járatok esetében - a repülési időnek. A Budapest és London között közlekedő járatokra is rendre két óránál többet vártak az utasok. Miután a legtöbb brit repülőtéren megszűnt a lehetőség, hogy a családi autó vagy a taxi az utascsarnok előtt tegye ki-vegye fel az utazót, még többen kényszerülnek a tömegközlekedés igénybevételére. A Heathrow négy termináljához közlekedő, amúgy gyors és viszonylag olcsó Piccadilly metróvonalon már talpalatnyi hely sem marad a sok bőrönd mellett.

A londoniakat a 7/7-es metrómerényletek mellett eltörpülő, mert szerencsére meghiúsult akciók nem kényszerítették életmódjuk hirtelen megváltoztatására. Igaz, orvosi körökből úgy hallani, hogy a szakmát megrázta a brit ellátásba beépült külföldi orvosok összeesküvése. Közel-Keletről érkezett muzulmán doktorokra minden szinten szükség van, és jól képzett szakembereik a ranglétra legmagasabb fokaira is felküzdötték magukat. Félő, hogy a betegek mostantól gyanakvóbban tekintenek az ázsiai származású egészségügyi dolgozókra.

Az, hogy az utcákon, a bevásárlóközpontokban, a kulturális intézményekben és a sportarénákban több, részben felfegyverzett rendőrt és rendőri járművet látni, nem gyorsítja fel a londoniak szívverését. Az elmúlt két évben, ha nem is "kritikus", de "komoly" fokozatú volt a készültség, ami már eddig is azt jelentette, hogy a Covent Garden operaháztól kezdve a Chelsea stadionig rendszeresen átvizsgálták a látogatók kézitáskáit. Persze ijesztő a brit történelem első női belügyminisztere, Jacqui Smith által felvázolt, titkosszolgálati forrásokra hivatkozó perspektíva, amely szerint a terroristák 450 sportlétesítményt és 400 kiskereskedelmi egységet szemeltek ki célpontul. "Műveleti okokból" a kormány nem hozta nyilvánosságra ezek listáját, de a lakosság bízik abban, hogy az érintettek tudják, mit kell tenniük a megelőzés érdekében - vagy roszszabb esetben, hogyan kezeljék a válságot.

London pénzügyi életének szívében, a Cityben "hagyományosan", az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) fegyveres kampánya óta útlezárások, útszűkítések, betontömbök, biztonsági kamerák sűrű hálózata próbálja megakadályozni a terrorakciókat. A Canary Wharfon, Európa legnagyobb irodaegyüttesében sem újdonság a fokozott készenlét.

Ha az ír félkatonai szervezetek által évtizedekig fenyegetett emberek ismét éberebbek, és gyakrabban néznek is a hátuk mögé, ezúttal sem hagyják, hogy ellenségeik kifordítsák életüket a normális kerékvágásból. A West Enden, a Tiger Tiger éjszakai mulatóban és környékén, ahol múlt pénteken a pokolgépeket rejtő autókat felfedezték, a sok kíváncsiskodó miatt csak nőtt az üzletek forgalma. Ha valamiért panaszkodnak a londoniak, az a hetek óta tartó, az évszakhoz képest hideg és rendkívül csapadékos időjárás.

Elhagyott csomagot semmisített meg a rendőrség a londoni Hammersmith metróállomásnál
Elhagyott csomagot semmisített meg a rendőrség a londoni Hammersmith metróállomásnál
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.