Csökkentették a terrorkészültséget Nagy-Britanniában

Csökkentette szerdán a brit belső elhárítás (MI5) a nagy-britanniai terrorkészültség szintjét, amely a hétvégi londoni és glasgow-i merényletkísérletek óta a legmagasabb volt.

A brit kormányfő nem sokkal korábban bejelentette a külföldi orvosok toborzásának felülvizsgálatát, miután kiderült, hogy a támadások kapcsán őrizetbe vettek csaknem mindegyike a brit állami egészségügyben dolgozó külföldi orvos.

Jacqui Smith belügyminiszter szerda esti bejelentése szerint a terrorfenyegetettség hivatalosan megállapított szintje ismét "súlyos", ami a második legmagasabb készültségi fokozat. Vasárnap nulla óra óta a "kritikus" szint volt érvényben; ennek hivatalos meghatározása szerint "rendkívül magas" a kockázata az "azonnali" terrortámadásoknak.

A most ismét érvénybe léptetett "súlyos" terrorfenyegetettségi szint hivatalosan azt jelenti, hogy a brit biztonsági szolgálatok ugyan továbbra is "nagyon valószínűnek" tartják terrormerényletek elkövetését, de nem számolnak "küszöbönálló" támadási kísérlettel.

A "kritikus" veszélyeztetettségi szint kihirdetése folyamatos és rendkívüli rendőri készültséggel jár, valamint jelentős közlekedési korlátozásokkal. A nagyobb brit repülőterek utascsarnokait a legmagasabb terrorfenyegetési szint érvénybe léptetése óta például személyautókkal nem lehetett megközelíteni, még annyi időre sem, amíg az utasok a járműből kiszállnak.

Szakértők szerint ilyen szintű készültség hosszabb ideg nem tartható fenn.

Nagy-Britanniában 2006 augusztus 1-jén tették közzé először, hogy az elhárítás milyen szintű terrorkészültséget tart érvényben; ez akkor is "súlyos" volt. Alig tíz napra rá azonban "kritikusra" emelték a terrorfenyegetettség fokozatát, miután a brit kormány olyan elhárítási értesülést kapott, hogy terroristák egyszerre több, brit repülőterekről Amerikába tartó repülőgép felrobbantására készültek.

A legmagasabb készültségi szintet - amelynek elrendelése súlyos fennakadásokat okozott a nyári csúcsidőszak légi forgalmában - akkor is négy nap után csökkentették vissza "súlyosra".

Gordon Brown brit miniszterelnök szerdán bejelentette a brit állami egészségügyben (NHS) dolgozó külföldi orvosok toborzási eljárásának azonnali felülvizsgálatát, miután kiderült, hogy a hétvégi londoni és glasgow-i merényletkísérletek kitervelőinek és tetteseinek többsége az NHS-ben dolgozott orvosként.

A londoni belvárosban, illetve a glasgow-i repülőtéren megkísérelt robbantásos merényletek kapcsán eddig nyolc arab, illetve indiai származású gyanúsítottat vettek őrizetbe. Heten közülük az NHS kórházaiban dolgoztak orvosként, és egyikük szintén őrizetbe vett felesége is a hálózat alkalmazásában állt labortechnikusként.

A szerdai The Times értesülése szerint az al-Kaida terrorcsoport egyik iraki vezetője már a nagy-britanniai merényletkísérletek előtt utalást tett arra, hogy az NHS-en belül orvosokból álló terrorista sejt működik és támadásra készül. A brit napilap szerint a figyelmeztetés, amelyet Andrew White-nak, a Bagdadban működő egyetlen anglikán egyházközösség vezetőjének továbbítottak még április közepén, úgy hangzott: "azok fognak ölni, akik most gyógyítanak" Nagy-Britanniában. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.