Bűnösnek találtak egy ruandai tisztet tíz békefenntartó meggyilkolásáért

A brüsszeli esküdtszék szerdán bűnösnek mondta ki Bernard Ntuyahaga volt ruandai katonatisztet 10 belga békefenntartó katona 1994-es meggyilkolásáért. Ugyanakkor felmentette azon vád alól, hogy felelősség terheli az afrikai ország miniszterelnökének ugyanazon a napon történt meggyilkolásáért is.

A per Belgium közelmúltbeli történelmének egyik leggyászosabb időszakát próbálta lezárni. Ruandában 1994-ben népirtásba torkollott a két helyi népcsoport, a tuszik és a hutuk közötti feszültség. Az öldöklést a ruandai elnök, Juvénal Habyarimana repülőgépének lelövése, a politikus halála indította el. Másnap a miniszterelnök, Agathe Uwilingiyimana a rádión keresztül nyugalomra akarta inteni honfitársait, s hogy ezt megtehesse, kíséretül védőőrizetet kért az országban állomásozó ENSZ-békefenntartóktól. Tíz belga katonát küldtek ki erre a feladatra, azonban 1994. április 7-én mind őket, mind a miniszterelnököt (és férjét) meggyilkolták.

Az eset olyan traumát okozott Belgiumban, hogy az ország szinte azonnal hazarendelte katonáit Ruandából. Néhány évre az egész közép-afrikai térségből is kivonult - holott egykoron a régió nagy része (Kongó, Ruanda és Urundi) a belga gyarmatbirodalomhoz tartozott, s az itteni országokat Belgiumhoz szoros szálak fűzték.

Belgium 13 éve próbálta elérni Ntuyahaga felelősségre vonását. Hosszú ideig próbálták elérni kiadatását, de eredménytelenül, mígnem 2004-ben a tiszt önszántából utazott Belgiumba. A per 2007 áprilisában vette kezdetét. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.