Elnapolták a Toller-baleset tárgyalását

Nem született ítélet Toller László balesetének ügyében, mivel a Szekszárdi Városi Bíróság szerdán elnapolta a tárgyalás folytatását. A bíróság - a védelem indítványára - további bizonyítást tart szükségesnek.

Toller Lászlót, Pécs MSZP-s országgyűlési képviselőjét és polgármesterét 2006. június 19-én érte baleset a 61-es úton, Tamási és Dombóvár között. A baleset során a szolgálati autó vezetője meghalt, a politikus azóta is kómában van. Az ügyészség vádirata szerint a baleset azért következett be, mert Tollerék autója egy szemből érkező, és a záróvonalat átlépve, szabálytalanul előző Mercedes miatt letért az útpadkára, majd onnan áthajtott az út bal oldalára, ahol megpördült és a tetején átfordulva az árokba csúszott.

Az ügy tárgyalása az év elején kezdődött a szekszárdi bíróságon. A Mercedest vezető, 55 éves budapesti G. Józsefet az ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásával vádolja. Az már az első tárgyaláson kiderült, hogy mindkét autó a megengedettnél gyorsabban, hozzávetőleg 110 kilométeres sebességgel hajtott. A védelem a műszaki szakértő véleményével elégedetlen volt, ezért új szakértőt kért, akinek a meghallgatása tegnap megtörtént. Az újabb szakvélemény alapvetően a korábbit erősítette meg, s ezzel a védelem elégedetlen volt. A második szakértő abból indult ki, hogy Toller autója az előző Mercedes miatt kényszerült lehajtani az útpadkára. Ezt azonban a vádlott két ügyvédje nem fogadta el, mivel szerintük a Mercedes már befejezte az előzést és csaknem teljesen visszatért a sávjába, amikor Toller autója és a G. József által vezetett jármű elhaladt egymás mellett. A védelem azt feltételezi, hogy a balesetet Toller sofőrjének gyorshajtása, valamint az okozta, hogy a sofőr rosszul reagált az előzést befejező Mercedes mozgására, s feleslegesen hajtott le a padkára. A védelem a műszaki szakértői vélemény kiegészítését kérte, emellett indítványozta, hogy a bíróság tanúként hallgassa meg a vádlott feleségét is, aki a Mercedesben ült, amikor a baleset történt. A bíróság - a kérést méltányolva - a tárgyalást elnapolta.

A bíróság meghallgatta a baleset igazságügyi orvosszakértőjét, aki elmondta: Toller László és sofőrje - vélhetően - enyhébb sérüléssel megúszta volna a balesetet, ha a két férfi bekötötte volna a biztonsági övét.
Az orvosszakértő kijelentette azt is, hogy Toller László gyógyulására és munkaképességének helyreállására számolni nem lehet, s a balesetnél agysérülést szenvedett politikust egy majdhogynem az intenzív kezeléssel felérő, folyamatos és gondos ápolás tarthatja csak életben. A politikus felesége a bíró kérdésére megerősítette, hogy férje állapota az elmúlt időszakban nem javult.

A bíróság nyolc napon belül dönt arról, hogy mikor folytatódik az ügy tárgyalása.

Pécs

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.