150 millió eurós büntetést szabott ki EU a Telefonica cégre

Az EU monopóliumellenes büntetés címén 151,9 millió euró megfizetésére akarja kötelezni a spanyol Telefonica távközlési céget, mert az szerinte hálózatában olyan magas (nagykereskedelmi) szélessávú internetes használói díjat állapított meg, amely elveszi a piac más szolgáltatóinak nyereségét.

A spanyol cég közölte, hogy nem találja indokoltnak az EU versenyhatóságának döntését és az Európai Bíróságnál fellebbez.

Az EU hatósága azért állapított meg ilyen nagy összegű  büntetést(a szektorban az eddigi legnagyobbat), mert állásfoglalása  szerint a Telefonica már 2001. óta visszaélt nagykereskedelmi  ármonopóliumával. A helyzet egyik következménye lett, hogy  Spanyolországban a szélessávú netezés nem fejlődött. Az EU indoklása  szerint nem csak a fogyasztók szenvedtek emiatt jelentős hátrányt,  hanem az egész spanyol gazdaság. "Nem engedem meg, hogy a távközlés  (uniós) liberalizációját aláássa árképzésével egy országban a piacon meghatározó cég" - jelentette ki Neelie Kroes versenyügyi biztos.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.