Az "egyszemélyes Világbank" megelőzte Bill Gates-et

A világ leggazdagabb embere nem az Egyesült Államokban él! Az elmúlt hetekben ugyanis Carlos Slim, mexikói milliárdos megelőzte a bő évtizedig uralkodó Microsoft-alapítót. Slim vagyonát nem csak legendás megérzéseinek, de kiemelkedő kapcsolatainak is köszönheti.

Nyolc éve még tízmilliárd dollárja sem volt a mexikói üzletembernek, amikor Bill Gates vagyona elérte eddigi csúcspontját. Számítások alapján 1999-ben közel 90 milliárd dollárból gazdálkodhatott az amerikai. Idén jött a fordulat. Áprilisban Slim megelőzte a világ addigi második leggazdagabb emberét. Egy mexikói lap szerint az Egyesült Államokbeli Warren Buffett mellett már akkor túlszárnyalta Gates vagyonát is, ezt azonban csak most ismerte el hivatalosan is a gazdasági élet.

Az elmúlt hetekben ugyanis 27 százalékkal nőtt az America Movil név alatt futó latin-amerikai mobiltelefon-szolgáltató, melynek harmada a 67 éves Slim kezében van. Ez közel 9 milliárd dollárt hozott a konyhára három hónap alatt - a magyar minimálbérrel számolva 90ezer honfitársunk él meg ennyiből azonos idő alatt. A Microsoft részvényeinek 5,7 százalékos drágulása nem volt elég, hogy Gates tartani tudja a lépést. A becsült összvagyon alapján a világ leggazdagabb emberének 67,8 milliárd dollárja (12ezer milliárd forintja) van, a második helyért jelenleg 59,2 milliárd dollárt kell összegyűjteni.

Slim libanoni bevándorlók gyermeke. Szerencséjét 1990-ben alapozta meg, amikor az állami telefontársaság privatizációjánál a jó helyen volt a megfelelő időben. A Telmex óriáscéget mindössze 1,8 milliárd dollárért szerezte meg, ami a jelenlegi tőzsdei adatok szerint 36 milliárdot ér. Rossznyelvek szerint a privatizációnál elnöki hátszél segítette az üzletembert, és azóta is profitál az állami szabályozásból. Vagyis Mexikó védi a konkurenciával szemben a helyi cégeket, főleg Slim vállalkozásait.

Hogy nem pusztán egy korlátozottan szabad piacon képes sok pénzt keresni, azt Slim többször bizonyította. Az Apple 1997-ben a csőd szélén állt - az iPod és iPhone előtt vagyunk még. A tőzsdén a számítógépes cég részvényei zuhanni kezdtek, mindenki hagyta el a süllyedő hajót. Ekkor vásárolt be nagy tételben Slim. Hasonló tranzakciót csinált a 2002-ben a szakadék szélére került WorldCom amerikai telekommunikációs céggel. Miközben a piaci szereplők kivették a pénzüket, a mexikói üzletember a több millió ügyfél még hatályos szerződésére gondolva bevásárolt. A csődöt elkerülte a cég, és Slim nettó egymilliárd dollárral lett gazdagabb.

Az emberek rossz ítélőképességét és félelmeit használja ki a milliárdos - vélik a szaklapok. Slim fejből tudja az ötven vezető vállalat tőzsdei értékét, és kivételes érzékkel fektet be ott, ahonnan mindenki menekül. Vagyona akkora, hogy Mexikó éves gazdasági teljesítményének 7 százalékát teszi ki. Ebből a szempontból már rég csúcstartó. Bill Gatesnek 875 milliárd dollárt kéne felhalmoznia, hogy hasonló súlya legyen hazája gazdaságában.

"Egyszemélyes Világbank" a latin-amerikai országok számára - írja róla a Financial Times. Mexikó és a környező államok valóban kérik segítségét infrastrukturális beruházások finanszírozásában. Slim a gazdaság jólétet fokozó erejében hisz, és elutasítja az elmúlt hónapokban lekörözött Gates és Buffett nagy adományozásait. A vállaltok többet is tehetnek az emberekért, mint hogy "rohangálnak a világban, mint a télapó" - mondta egyszer.

Carlos Slim egy nemzetközi konferencián
Carlos Slim egy nemzetközi konferencián
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.