A hét műtárgya (23)

Mindenki csak rohan, rohan, és közben észre se veszi, micsoda kincsek hevernek itt parlagon. Valóságos csodák, amelyek nélkül Budapest nem volna Bukarest. Még szerencse, hogy mi éberen figyelünk, kezünkben állandóan ott az élesre töltött fotóapparát, és azonnal lövünk, ha kell: nem hagyjuk, hogy e kincsek fölött úgy ballagjon el az idő, hogy hírük-nyomuk se marad, nem tudnánk a fényes utókor csillogó kék szemébe nézni, ha nem örökítenénk meg a főváros méltatlanul elhanyagolt szépségeit. Íme az eheti.


Budapest városarculati tanácsnoka, Bojár Iván András ma bejelentette: kezdeményezi, hogy az Unesco nyilvánítsa a Világörökség részévé a Baross teret. "A tér maga elég ótvar, valljuk be, de ugye ott áll rajta ez a remek pályaudvar, emellett a terület olyan páratlanul gazdag kortárs műalkotásokban, hogy méltán megérdemli a megtisztelő címet" - nyilatkozta Bojár, aki szerint megfelelő lobbizással jók az esélyek, hogy a Baross tér hamarosan egyazon listán szerepeljen a canterbury-i katedrálissal, az athéni Akropolisszal, a Kínai Nagy Fallal és Leonardo da Vinci Utolsó vacsora c. festményével.

A Baross tér valóban gazdag, kincseiről magunk is megemlékeztünk, ott volt ugye, a gödörbe installált magyar Stonehenge, nem messze tőle pedig Hunyadi János emlékműve. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a kincsestár kimerült, tehát azon leszünk, hogy egyet se felejtsünk ki a Baross téri csodákból.

Éppen most is azon vagyunk, ugyanis találtunk egy újabb műtárgyat a tájban, a gödör Blaha Lujza tér felőli részén, tulajdonképpen eléggé eldugva. Ez a rejtőzködés egyébként nem véletlen, úgy is mondhatnánk, hogy szándékos: a Nemere István Baráti Kör által megrendelt több alakos kompozíció ugyanis nemrég landolt ufókat ábrázol, és mint tudjuk, az ufók általában igyekeznek valami félreeső helyen landolni, hogy ne keltsenek feltűnést, mert nyugodtan akarnak szemlélődni, adatokat gyűjteni, kivéve az Ítélet napja című szuperprodukció ufóit, amelyek kifejezetten zsúfolt bulvárokra repültek rá, de hát azok gonosz ufók voltak - el is nyerték méltó büntetésüket.

Ez a dolgozat itt, a Baross téren kifejezetten barátságos szándékkal ideirányított ufókat akar ábrázolni, abból a fajtából, amelynek utasai ugyan elrabolják Mari nénit, kísérleteznek is vele egy sort, de a végén teljesen helyrepofozzák, sőt meg is fiatalítják tíz évvel, mi több, még egy Swarowski-gyémántokkal kivert szép, selymes lódingot is ráakasztanak fájdalomdíjul, aztán elengedik, de persze Mari néninek egyáltalán nincsenek fájdalmai, nem is emlékszik az egészre, a gyémántokat meg egyenként beadja a zaciba, és úgy él a Hernád utcában, mint egy Csekonics.

Ha jobban megnézzük a kompozíciót, láthatjuk, hogy egy kis történetet is elrejtettek benne: jött az egyik ufó, szépen leereszkedett, jelentette, hogy sikeresen földet ért, na erre elkezdett ereszkedni a másik, ekkor azonban váratlanul jött valami ronda kis légköri anomália, t.i. a Baross téri levegő nitrogén-dioxid koncentrációja hirtelen elérte az egészségügyi határérték százhuszonhatszorosát, ez megzavarta a második ufó elektronikáját, és bumm, ráesett az elsőre.

Szerencsére senki sem sérült meg nagyon.

Mari nénit elrabló ufók
Mari nénit elrabló ufók
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.