Lecsapnak a "bűnös" vagyonokra

Eddig száz vagyonosodási vizsgálatot indított az APEH a rendőrségtől kapott információk alapján - hangzott el az ORFK Nemzeti Nyomozó Iroda és az APEH Kiemelt Adózók Igazgatósága együttműködési megállapodásának keddi aláírásán.

Szikora János, az APEH elnöke és Bencze József országos rendőrfőkapitány közös sajtótájékoztatójukon a bűncselekményekből származó vagyonok hatékonyabb felderítésének szükségességével indokolták az új típusú együttműködést.

Bencze szerint jelentősen javítani kell a bűncselekményekkel okozott kár megtérítését, még akkor is, ha sok esetben a "bűnös" vagyonok felkutatása összetettebb nyomozást igényel, mint annak a bűncselekménynek a megoldása, amelyből származik. (A rendőrségnek az elmúlt három évben a gazdasági bűncselekmények okozta kár értékének nagyjából tizedét sikerült zároltatnia, lefoglalnia a büntetőeljárások során.)

A megállapodás értelmében az NNI soron kívül értesíti az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságát, ha olyan jogsértéseket észlel, amelyek az APEH részéről központosított ellenőrzésre adhatnak okot. Nem várják meg a jövőben a büntetőeljárások befejezését, már akkor átadják az adóvizsgálat elrendeléséhez szükséges információkat, amikor azok birtokába jutnak. Másfelől: a jövőben az adóhatóság sem várja meg a feljelentéssel az adóvizsgálat végét.

Az elhangzottak szerint januári felállítása óta az APEH új igazgatósága 56 "ügycsoportban" vizsgálódott - ezek között vannak, amelyek több céget is érintenek, és egyenként is több bűncselekményt foglaltak magukba. A megállapított adóhiány megközelítőleg tízmilliárd forint. A feltárt visszaélések között nagy számban volt számítástechnikai eszközökkel, gépkocsi- és gépalkatrész-kereskedelemmel összefüggésben elkövetett visszaélés.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.