Rákészülünk Amerika bevételére

Stratégiai váltás zajlik a magyar kulturális diplomáciában - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter tegnap a kultúrdiplomácia új központjaként működő Balassi Intézetben. A miniszter a váltás lényegét a bővítésben látja: a meglévő magyar kulturális intézetek mellett új kultúrdiplomata posztokat hoznak létre Ázsiában, a Közel-Keleten és a későbbiekben a spanyol nyelvű világban.

A miniszter a váltás lényegét a bővítésben látja: a meglévő magyar kulturális intézetek mellett új kultúrdiplomata posztokat hoznak létre Ázsiában, a Közel-Keleten és a későbbiekben a spanyol nyelvű világban. Ezt lapunknak arra a fölvetésére fejtette ki, hogy meghatározó európai államok, mint például Nagy-Britannia vagy Franciaország mostanában fölülvizsgálják az európai országokban lévő kulturális intézeteik működését, és Afrika, Ázsia fejlődő országai felé tekintenek, mondván, az Európai Unió tagjainak kapcsolatai amúgy is szorosak.

Hiller megjegyezte: a nagy európai országok kultúrdiplomáciai tevékenysége - a miénktől eltérően - több intézményhálózat (például kulturális és külön történeti intézet) keretében valósul meg. Ott arról folyik a vita, maradjon-e így, vagy egységesítsék a hálózatokat. Nálunk viszont csak egy intézményhálózat működik, amelynek súlypontja valóban Európa. A húszas évek Klebelsberg-programja és az államszocialista korszak együttes öröksége, hogy a 19 kulturális intézet közül 16 földrészünkön van. - A kultúrdiplomáciánkban meglévő fehér foltokat azonban nem úgy szüntetjük meg, hogy újabbakat hozunk létre - szögezte le Hiller, megerősítve az európai "hídfőállás" szükségességét. Külön kitért arra, hogy az uniós együttműködésben előnyt jelent az újonnan csatlakozott Romániában és Bulgáriában működő magyar kulturális intézet. A továbbiakban kifejtette: az elkövetkező hónapokban egy-egy kulturális szakdiplomata - "szakattasé" - álláshelyet létesítenek és töltenek be Pekingben, Sanghajban, Tel-Avivban, Belgrádban és Zágrábban. Ez összesen 220 millió forintba kerül, az állásokat megpályáztatják. Tervezik spanyolországi és Perzsa-öbölbeli poszt létrehozását is, az utóbbit esetleg az Egyesült Arab Emírségekben. - A kulturális diplomácia szerepe világszerte növekszik, enélkül a politikai, gazdasági kapcsolatok sem fejlődnek kielégítően - fűzte hozzá, megjegyezve: ahhoz, hogy a 2008-as pekingi olimpián és a 2010-es sanghaji világkiállításon jól szerepeljünk, szükséges a kultúrdiplomaták munkája is.

A miniszter kitért arra, lejárt három intézet - a római, a berlini és a kairói - igazgatójának mandátuma, és folyamatban van az utódok pályáztatása. Bogyay Katalin szakállamtitkár közreműködésével értékelik a pályázatokat, és július végén várható a miniszteri döntés. Jövőre a bukaresti és a moszkvai igazgatói poszton várható csere.

Elhangzott, jövőre nem rendeznek külföldi kulturális évadot, legfeljebb magyar kulturális hét lesz néhány helyen, mint például Helsinkiben. A tárca "erőt gyűjt" a 2009-es New York-i és washingtoni magyar szezonra, amelytől érezhetően valamiféle kulturális frontáttörést vár az Egyesült Államokban. A nyitány a Budapesti Fesztiválzenekar 2009. januári koncertje lesz a New York-i Carnegie Hallban.

Ami az idei évet illeti, őszszel Pekingben, Sanghajban és Hongkongban rendeznek magyar kulturális hetet, és a sanghaji művészeti fesztivál díszvendége lesz Magyarország.

A berlini Collegium Hungaricum látványterve: az alapkövet az idén tavasszal rakták le
A berlini Collegium Hungaricum látványterve: az alapkövet az idén tavasszal rakták le
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.