Fórum a tokajit fenyegető szlovákiai erőműtervről

Egyáltalán nem örülnek a tőketerebesiek annak a széntüzelésű hőerőműnek, amely a város határában épülne föl egy 38 milliárd korona értékű beruházás keretében. A létesítmény 2011-re készülne el, és 2012-ben már folyamatosan üzemelne.

Minderről azon a fórumon szereztek tudomást a helybeliek, amelyet a 25 ezer lakosú város polgármesteri hivatalában szerveztek meg tegnap estére. Mint elhangzott, az építkezés során több mint 1500 ember kapna munkát, majd később 350 helybelit foglalkoztatna az erőmű. A környezetvédelmi hatástanulmányt végző cég képviselője azzal nyugtatta a megjelenteket, hogy a károsanyag-kibocsátás nem haladja majd meg az európai uniós határértékeket. Az erőmű építésének terve érezhetően komoly indulatokat váltott ki a város lakóiban, amit többek között az jelzett, hogy gyakran bekiabálásokkal, tapssal és hangos kopogással szakították félbe az előadókat. Többen elmondták, féltik eddigi életminőségüket, attól tartanak, hogy az erőmű szennyezi majd a levegőt.

A Greenpeace aktivistái szerint a levegőbe kerülő káros anyagok nemcsak Szlovákiában, hanem Magyarországon is éreztetik majd hatásukat. Megemlítették a tokaji borvidéket, véleményük szerint az erőmű működése hátrányosan befolyásolja majd a borvidék megítélését. A beruházást ellenzők helyben 7500 aláírást gyűjtöttek össze tiltakozásuk alátámasztásaként.

A tőketerebesi önkormányzat július 10-én dönt arról, hogy hozzájárul-e a tervek szerint várhatóan 2008 második felében induló beruházáshoz. A helybeliek szerint borítékolható az, hogy az igen szavazatok lesznek többségben. A beruházás elleni tiltakozását fejezte ki Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere is, aki a magyar és nemzetközi hatóságokhoz fordul annak érdekében, hogy az erőmű ne épüljön meg. Információink szerint a következő napokban a tokaji borvidék szakmai szervezetei is elutasító állásfoglalást adnak ki a létesítmény építésével kapcsolatban.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.