Wekler kontra Szabó: be kell vallani a támogatásokat

A Dél-duntántúli Regionális Fejlesztési Tanács (DDRFT) tagjainak két héten belül számot kell adniuk arról, hogy van-e olyan családi vállalkozásuk, amely az elmúlt három évben pénzhez jutott a tanács által kiírt pályázatok révén - így döntött a testület a napokban. Ennek hátterében - több híradás szerint - az áll, hogy Wekler Ferencnek, a tanács jelenlegi szabad demokrata elnökének családi vállalkozásai korábban támogatáshoz jutottak a DDRFT döntése nyomán. Ennek felidézésével a 19 tagú fejlesztési tanács legutóbbi ülésén kemény vita robbant ki Wekler és Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere, a tanács tagja között.

Wekler tegnap közleményt adott ki, amely szerint pusztán személye lejáratására alkalmasak az üggyel kapcsolatos közlések, a hivatkozott döntés pedig 15 hónappal ezelőtt történt, amikor ő még nem volt a grémium elnöke - csak tagja -, és a támogatásról szóló szavazásban érintettsége okán nem is vett részt.

A Wekler által említett eset tavaly tavasszal történt, amikor a fejlesztési tanács Szabó elnökölte innovációs bizottsága egy - aprófalvak számára tervezett mobil szennyvíztisztító - projektet rendkívül gyengének minősített. A tanács utóbb mégis 23 millió forinttal támogatta az elképzelést. A DDRFT ülésén derült ki, hogy a projektben érintett Wekler Ferenc több családi vállalkozása. Wekler ennél a napirendi pontnál nem szavazott. Szabó Loránd viszont azt állítja, hogy Wekler - bár valóban nem voksolt - a vitában részt vett, és kemény hangot megütve igyekezett meggyőzni őt is arról, hogy bizottsága helytelenül foglalt állást, amikor gyengének minősítette a pályázatot.

Információink szerint a két kormánypárti politikus között a mostani összetűzés azért robbant ki, mert Wekler szeretne megválni a tanács operatív szervezetének - a regionális fejlesztési ügynökségnek - a vezetőjétől, Miszler Miklóstól. Szabó és a tanács szocialista tagjai azonban megvédték Miszlert, mondván: Wekler azért elégedetlen az ügynökség vezetőjével, mert ellenáll követeléseinek, amivel az SZDSZ-es politikus saját faluját, Mecseknádasdot akarja indokolatlan előnyökhöz juttatni. Wekler azzal vágott vissza, hogy a dombóvári polgármester is részese elvtelen összefonódásoknak. Szabó válasza: ő Dombóvár számára lobbizott, s ez semmilyen szempontból nem hasonlítható össze azzal, hogy Wekler a családi vállalkozásainak juttatott pénzt.

A vita hatására döntött a regionális tanács a támogatások "bevallásáról". Ezt a javaslatot egyébként Hargitai János, a Baranya Megyei Közgyűlés fideszes elnöke tette, igaz, ő öt évre visszamenőleg akarta volna átvilágítani a tanács tagjait.

Wekler Ferenc tavaszi vadászlovagláson a Mecsekben
Wekler Ferenc tavaszi vadászlovagláson a Mecsekben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.