Szerbiának az EU a legfontosabb - mondja Jeremics

Szerbia számára az uniós integrálódás elsődleges törekvésnek minősül - jelentette ki Pozsonyban Vuk Jeremics szerb külügyminiszter, aki kedden vendégként részt vett a regionális partnerség országainak tanácskozásán.

A Ján Kubis szlovák külügyminiszter által összehívott fórumon Magyarországot képviselő Udvardi Iván szakállamtitkár, a külügyminisztérium politikai igazgatója az MTI-t tájékoztatva elmondta: a magyar fél ezzel a megközelítéssel azonosul, és üdvözli a törekvést.

A visegrádi együttműködés köréhez tartozó országok, valamint Ausztria és Szlovénia külügyminisztereinek pozsonyi találkozóján vendégként részt vevő Jeremics nemcsak "abszolút prioritásnak" nevezte Belgrád törekvését, hanem deklarálta, hogy országa a lehető leggyorsabban szeretne csatlakozni az unióhoz.

Nem kerülte meg a koszovói rendezés kérdését sem: óva intett az egyoldalú megoldástól, és kifejezte Szerbia további tárgyalásokat támogató és további párbeszédet szorgalmazó szándékát. Szavai szerint Szerbia "európai megoldásban" érdekelt, s mint mondta, Belgrád erre a nyitott álláspontra alapozza a regionális partnerség országainak támogatásába vetett hitét.

- Magyar részről két dolgot hangsúlyoztunk. Az egyik, hogy a koszovói rendezés és Szerbia atlanti integrálódási folyamata párhuzamosan haladjon. Magyarország a legmesszebbmenőkig támogatja Szerbia EU-csatlakozáshoz szükséges felkészülését, nemkülönben a NATO-val való együttműködési törekvéseinek beteljesülését - foglalta össze a magyar diplomata.

A tanácskozáson képviselt szlovák álláspontról szólva Udvardi elmondta: Pozsony az Európai Unió tagállamainak egységes álláspontjára helyezte a hangsúlyt és annak a véleményének adott hangot, hogy ugyanez az egységes álláspont érvényesüljön az ENSZ Biztonsági Tanácsában esedékes szavazás során is. Ján Kubis arra tett ígéretet, hogy Szlovákia a szavazás során az egységes álláspontot fogja támogatni.

Udvardi Iván a pozsonyi találkozón kinyilvánította: Budapest mindenképpen arra számít, hogy a térség országai január elsejétől csatlakoznak a schengeni rendszerhez. Ennek feltételeit Magyarország maradéktalanul teljesítette s bízvást számít arra, hogy ennek semmilyen mesterséges akadály nem kerül útjába.

 - Osztrák részről a regionális partnerországokat a tanácskozáson biztosították arról, hogy Ausztriának nem áll szándékában semmilyen akadályt állítani a folyamat elé - mondta Udvardi, aki szerint az osztrák külügyminiszter asszony semmilyen jelét nem adta annak, hogy Bécs kitartana a korábbiakban hangoztatott - a szomszédos országokkal szemben négyhónapos halasztást kezdeményező - álláspontja mellett.

MTI

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.