Szekeres: nem lehet a NATO-radart a Zengőn megépíteni

A honvédelmi miniszter még nem kapta meg De Blasio Antonio fideszes EP-képviselő levelét arról, hogy a Tubes helyett mégis inkább a Zengőn építsék meg a NATO-lokátort, de hangsúlyozta: a Zengőn a radart nem lehet felépíteni, mert a magyar közvélemény ezt elutasította.

A miniszter azt mondta, megkeresi a képviselőt, hogy tényleg ő írta, mondta-e mindezt.

A miniszter erről annak kapcsán beszélt, hogy a napokban levélben fordult hozzá De Blasio Antonio, az Európai Parlament fideszes képviselője, azt kérve, hogy a Tubes helyett a Zengőn építsék fel a lokátort. A képviselő arról számolt be, hogy a NATO főtitkárságtól azt a felvilágosítást kapta: a szervezet számára a legoptimálisabb helyszín a Zengő lenne, így nem ragaszkodnak a Tubeshez.

A honvédelmi miniszter közölte: reményeik szerint 2009-re megépül a Tubesre tervezett radar.

De Blasio Antonio Szekeres Imre honvédelmi miniszterhez intézett pénteki levelében felszólította a kormányt, hogy álljon el a Tubesre tervezett radarállomás megépítésétől.

A képviselő közleményében emlékeztetett arra, hogy a Tubesre építendő radarállomás csak alternatívaként jelent meg, miután az eredetileg a Zengőre tervezett lokátor kivitelezése meghiúsult a környezetvédelmi aggályok miatt.

A képviselő szerint a radarállomást nem feltétlenül szükséges környezetrombolást eredményező módon megépíteni, mert rendelkezésre állnak a természetet kímélő technikai eljárások, mint például a nehéz elemek helikopterrel való szállítása, amely elől a Honvédelmi Minisztérium sem zárkózna el - olvasható a közleményben.

Két évvel ezelőtti sajtóhírek szerint a kormány kompromisszumos megoldásként fogadtatta volna el a környezetvédőkkel, hogy útépítés nélkül, helikopterek segítségével építsék meg a Mecsek csúcsára a radart.

A környezetvédők akkor azonban arra is hivatkoztak, hogy a környezetvédelmi engedély meghatározza az építkezés során keletkező zajszintet, s a helikopteré ezt túllépi.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.