A Habsburgok elárverezik a törcsvári Drakula-kastélyt

Drakulának, persze, semmi köze nem volt a regényes sziklán Erdély védelme érdekében épített büszke törcsvári várkastélyhoz, de aztán mégis összefüggésbe hozták vele. A brassói szászok által a 14. században épített várban állítólag valamikor az 1400-as években a karóba húzásos rémtetteiről híres Vlad Tepes havasalföldi vajda is megszállott egy éjszakára. A románok pedig hinni szeretik, hogy amikor Drakula című regényét írta, Bram Stoker tulajdonképpen a vérszomjas Vlad Tepesre gondolt.

Erdéllyel együtt Törcsvár is román kézre került 1920-ban, s a várkastélyt Ileana román királyi hercegnő kapta meg. Tőle államosította a kommunista rezsim 1948-ban. A kecses épületet és a hozzá tartozó hatalmas doméniumot tavaly kapta vissza Ileana királyi hercegnő fia, Habsburg Domokos főherceg, aki 69 éves, építész, és New Yorkban él.

Domokos megígérte a visszaszolgáltatáskor, hogy a kastélyt 2009-ig múzeumként működteti, s csak akkor veszi majd teljes birtokába. Ennek ellenére már tavaly felajánlotta a Brassó megyei önkormányzatnak, hogy 60 millió euróért vásárolja meg tőle az ingatlant. A kért árat a brassóiak sokallták.

Idén a román parlament indított vizsgálatot Törcsvár visszaadása ügyében. Az erre kinevezett bizottság szerint a Habsburgok a várkastélyt, a hozzá tartozó épületeket és területet illegálisan, eljárási hibák következtében kapták meg.

A napokban Habsburg Domokos közölte: megbízta az amerikai Baytree Capital céget, hogy a kastélyt "megfelelő vásárlónak, megfelelő körülmények között" adja el. Domokos azt szeretné, hogy a vásárló "tartsa tiszteletben a várat és annak történelmét". Ugyanakkor a Baytree-nek stratégiát kell kidolgoznia az évente mintegy félmillió hazai és külföldi turista által látogatott várkastély hosszú távú kihasználására.

Michael Gardner, a Baytree Capital ügyvezetője kijelentette: a lépésre azért került sor, mert a Habsburgok nem foglalkoznak múzeum menedzseléssel. Úgy vélte, a várkastélyt valószínűleg európai személynek adják majd el, árverésen, 100 millió euró körüli összegért.

A visszaszolgáltatási szerződés értelmében az árverésen kínált legmagasabb árért a várkastélyt a román állam is megszerezheti, erre ugyanis előjoga szerződésileg biztosított. 

Törcsvár - Vlad Tepes megszállt itt egy éjszakára
Törcsvár - Vlad Tepes megszállt itt egy éjszakára
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.