Bush enyhítette Libby büntetését

Enyhítette George Bush amerikai államfő a Dick Cheney alelnök egyik volt közeli munkatársára az igazságszolgáltatás akadályozása miatt kiszabott büntetést, felmentve az illetőt két és fél évi börtönbüntetése alól.

Bush helyi idő szerint hétfő este Washingtonban nyilvánosságra hozott rendeletével Lewis "Scooter" Libbyt mentette fel a szabadságvesztés letöltése alól. Az államfő arra hivatkozott, hogy túlzásnak tartja a Libbyre kirótt börtönbüntetés időtartamát.

A büntetés enyhítése nem vonatkozik az egykori fehér házi munkatársra kirótt 250 ezer dolláros pénzbírságra, valamint arra sem, hogy a bíróság két évi próbaidőre bocsátotta őt.

Bush azután döntött a büntetés enyhítése mellett, hogy konzervatív politikusok erőteljes nyomást gyakoroltak rá annak érdekében, hogy részesítse kegyelemben Cheney egykori - általuk egy túlbuzgó ügyész áldozatának tekintett - kabinetfőnökét. Az elnök azonban csak enyhítette a büntetést, mintegy fejet hajtva az előtt, hogy a bírósági eljárás még nem ért véget. Libby ugyanis fellebbezett az őt elmarasztaló ítélet ellen; börtönbe azért kellett volna vonulnia, mert a bíróság elutasította, hogy a fellebbezés idejére szabadlábon maradhasson.

Cheney egykori jobbkezét június elején ítélték el, mert 2003-ban akadályozott egy Irakkal kapcsolatos vizsgálatot az úgynevezett "Spygate" ügyben. Egy bizonyos Valerie Plame-ről szivárogtatta ki a Fehér Ház, hogy valódi foglalkozása CIA-elemző, miután a férje azzal vádolta a Bush-kormányzatot, hogy manipulálja a hírszerzői   jelentéseket, az iraki háború indokoltságának alátámasztása érdekében. A kiszivárogtató kilétének felderítésével megbízott vizsgálóknak hazudott Libby.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.