Most az MSZP vádolja az ellenfél vezérét az olajügyekkel kapcsolatban

Van-e még kapcsolata Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének és a Fidesznek az olajügyek egyik fő gyanúsítottjával, Tóth Bélával? - kérdezte Nyakó István, az MSZP szóvivője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. A  Fidesz szerint lassan már nincs olyan epizód a rendszerváltás utáni botrányok sorában, amelyben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök érintettsége így vagy úgy fel ne merülne.

Sajtóhírek szerint Tóth Béla, a Fidesz egykori kampánymenedzsere, a Mahir volt elnöke Orbán Viktor bizalmi embere volt, ma pedig vádlott az Energol-ügyben - közölte a szóvivő. Hozzátette: az 1990-es évek óta húzódó ügynek olyan szereplői vannak még, mint a kecskeméti maffiaperben elítélt Csüllög Zsigmond és Radnai László. Elmondta: ők voltak a megalapítói annak a cégnek, amelynek az Orbán-kormány "végnapjaiban", a Széchenyi-tervből 175 millió forintot biztosított a Mosonmagyaróvár melletti termálfürdő kialakítására.

Az MSZP szóvivője azt mondta: a fürdő soha nem épült meg, és a pályázaton nyertes egykori olajosok 87,5 millió forinttal "meglógtak". Hozzáfűzte: "az olajmaffiózók" ügyvédje ugyanaz a Szász Attila, aki a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft.-ben Orbán Viktor feleségének tulajdonostársa volt, és aki a Fidesz elnökének családi barátai közzé tartozik.

Nyakó István elmondta: azt is szeretnék tudni, ugyanarról az ügyvédről van-e szó. Mint mondta, a kérdéseikre a nap folyamán, illetve kedden várják a választ. A szocialista szóvivő szerint Kármán Irén ügyének kirobbanásakor a Fidesz pánikba esett, igyekezett minél távolabb kerülni az ügytől: vádaskodni kezdett. Olyan ügyeket melegített fel, amelyek három évvel ezelőtt is gyenge próbálkozásnak bizonyultak - közölte Nyakó István.

Demeter Ervin, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint lassan már nincs olyan epizód a rendszerváltás utáni botrányok - korrupciós ügyek, közpénzek gyanús vándorlása magánzsebekbe - sorában, amelyben Gyurcsány Ferenc érintettsége így vagy úgy fel ne merülne.

Az ellenzéki politikus az MTI-nek eljuttatott közleményében azt írta, a szocialisták zavarban vannak, mert pártelnökük lebukott, kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc közvetlenül érintett az olajügyekben. Kiemelte: Gyurcsány Ferenc 1995-től 1997-ig felügyelő bizottsági tagja, sőt saját cégén keresztül kisebbségi tulajdonosa volt a Fortus részvénytársaságnak, amely a rendőrség és a vámnyomozók látókörébe került az olajügyek akkoriban zajló nyomozása kapcsán.

Demeter Ervin közölte: arra is fény derült, hogy az Állami Számvevőszék kifejezett rosszallása ellenére Gyurcsány Ferenc említett cége milliárdos fűtőolaj-üzletet bonyolított le a Magyar Villamos Művekkel. Hozzátette: abban az időszakban a miniszterelnök anyósa, Apró Piroska az MVM tanácsadója volt. Sokatmondó az a tény, hogy a Gyurcsány-cég olajügyleteiben akkor zárult le hirtelen a nyomozás, amikor Gyurcsány Ferenc már Medgyessy Péter miniszterelnök főtanácsadójaként tevékenykedett - fogalmazott közleményében a fideszes politikus.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.