Erőműterv a tokaji borvidék közelében

Széntüzelésű hőerőmű építését tervezi egy cseh befektetői csoport a szlovákiai Tőketerebes (Trebisov) mellett. A városházán kapott információink szerint a cég több mint 350 munkahelyet ígér a helybelieknek. A tervezett erőművel kapcsolatos elképzelésekről kedden tájékoztatják a befektetők a la-kosságot.

A magyar határtól mintegy harminc kilométerre lévő huszonötezres lélekszámú város lakói közül sokan nem örülnek a kezdeményezésnek, mert úgy gondolják, hogy a létesítmény káros anyagokat bocsát majd ki.

Aggódnak az erőmű tervezett felépítése miatt a tokaji borvidék szlovákiai és magyarországi területein is. Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke úgy véli, hogy a térségben uralkodó északi-északkeleti szélirányok a borvidék felé sodornák majd a létesítményből kiáramló káros anyagokat. A szakember véleménye szerint a bizalmon alapuló borpiac rendkívül érzékeny az ilyen hatásokra. Egy erőmű megjelenése a térségben negatívan befolyásolná a boreladásokat, valamint az idegenforgalmat is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.