Péterfalvi: Párt nevében tüntetésen fényképezni tilos

Fényképezőgépes tüntetést szervez a Jobbik Magyarországért Mozgalom a hétvégére tervezett melegfelvonulás alatt – jelentették be az eseményt kezdeményező Szivárvány Misszió Alapítvány székháza előtt pénteken.

Ennél is sarkosabban fejezte ki ellenérzését a Szabad Magyarországért Mozgalom: nem rögzítenék a történéseket, hanem egyenesen betiltatnák a rendezvényt. A BRFKhoz eljuttatott beadványuk szerint a közszeméremsértő és megbotránkozást keltő, ezért büntetendő felvonulást meg kellene akadályozni.


A szervezők azonban már egyeztettek a rendőrséggel, s bár a tavalyihoz képest új útvonalon zajlik, de az idén sem marad el a demonstráció.

Mindenkit óva int az adatvédelmi biztos attól, hogy egy párt nevében szisztematikusan felvételeket készítsen bármely demonstráció résztvevőiről. Péterfalvi Attila kérdésünkre leszögezte: a melegfelvonuláson megjelentek fényképezése kimerítheti a különleges személyes adatokkal visszaélés bűncselekményét, hiszen a fotók a résztevők nemi identitására vonatkozó információt tartalmazhatnak.


Az efféle akciók szerinte olyan jelentős érdeksérelmet okozhatnak, amely miatt az érintettek akár kártérítést is követelhetnek.

Az adatvédelmi biztos korábban felhívta a figyelmet arra, hogy nem lehet valakit csupán azért lefotózni, mert kifütyüli a miniszterelnököt. A rendőrség is csupán a biztosítással közvetlenül összefüggő eseményeket rögzítheti, és a békés tiltakozás nem tartozik e körbe. Az ilyen tilalom érvényes a politikai szervezetekre is, mert egyetlen párt sem gyűjthet adatokat – az arcmás is személyes adatnak minősül – például a tőle idegen nézeteket valló személyekről.


Természetesen más megítélés alá esnek az eseményekről tudósító médiumok, mert a Ptk. indoklása szerint – a közvélemény tájékoztatása érekében – a nyilvános rendezvényeken a résztvevők hozzájárulása nélkül is készülhetnek olyan fotók, illetve filmfelvételek, amelyeken az egyes személyek is felismerhetők.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.