A hét műtárgya (21)

Mindenki csak rohan, rohan, és közben észre se veszi, micsoda kincsek hevernek itt parlagon. Valóságos csodák, amelyek nélkül Budapest nem volna Bukarest. Még szerencse, hogy mi éberen figyelünk, kezünkben állandóan ott az élesre töltött fotóapparát, és azonnal lövünk, ha kell: nem hagyjuk, hogy e kincsek fölött úgy ballagjon el az idő, hogy hírük-nyomuk se marad, nem tudnánk a fényes utókor csillogó kék szemébe nézni, ha nem örökítenénk meg a főváros méltatlanul elhanyagolt szépségeit. Íme az eheti.


Juhé, megint egy történelmi tárgyú alkotás. Valahányszor beleakadunk egybe, ifjonti szívünk mindahányszor vidám dalra fakad: úgy érezzük, ez a város nem emlékezik méltóképp e sokat szenvedett, de minden beégése dacára dicsőséges nemzet múltjára. Lám, azt a szép kis turult is mit össze nem csesztetik.

De térjünk a műtárgyra. A finoman megformázott betonkoloncot és a meglepő, de szép ívű felépítményt szemlélve először talán azt mondaná a Nyájas Olvasó, hogy nonfiguratív dolgozattal van dolga, talán másodszor is, de még mielőtt harmadszor is azt mondaná, eláruljuk, hogy mit itt is látunk itt voltaképpen: bizony, nem mást, mint egy különös büsztöt, magyarul mellszobrot, méghozzá nem is akárkiét: Hunyadi Jánosét, a nándorfehérvári (Beograd) győzőét, aki a románok szerint épp úgy román, mint ahogy a magyarok szerint egyáltalán nem, sőt.

Az alkotó a kortárs szemléletmóddal, a modern anyagokkal, a furcsa léptékkel és a rendhagyó elhelyezéssel Hunyadi halálára emlékezik, ezért is adta a a Hunyadi halála címet a kompozíciónak. Mint ismeretes, a nagy hadvezér a nándorfehérvári diadal után egy elég randa betegségben hunyt el: pestisben. Úgy érezzük, a művésznek minden szempontból sikerült megfognia e rút, és a dicsőséges harcokban edződött hőshöz oly méltatlan halált, főképp a hely kiválasztásával: a szobor a Keleti pályaudvar előtt áll.

Óvjuk, védjük műtárgyainkat, mert mások nem óvják, védik meg őket tőlünk!

Hunyadi halála
Hunyadi halála
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.