Mehmet Tüysüz láthatja fiát - ha nyer másodfokon is

A Szegedi Városi Bíróság hétfőn elutasította azt a távolságtartási kérelmet, amelyet Mehmet Karcsika anyja kért a hatóságtól a kisfiú apja, Mehmet Tüysüz ellen - tájékoztatta az apa ügyvédje hétfőn az MTI-t.

Buda Sándor közölte: a kérelem érzelmeken alapult, pontosan meghatározott indok nem hangzott el mellette, és nem felelt meg a kényszerintézkedés elrendeléséhez szükséges törvényi feltételeknek sem. Az anya és védője fellebbezést nyújtott be a döntés ellen, amelyről így másodfokon a Csongrád Megyei Bíróság dönt.

A magyar-török állampolgárságú apa, Mehmet Tüysüz az MTI-nek elmondta: a bíró indoklása szerint nem volt megalapozott az indítvány. A bíró továbbá arra kérte a szülőket, hogy ezt a jogi intézkedést ne használják a kapcsolattartás szabályozására, mert az a gyámhivatal feladata, illetve polgári bíróság hatáskörébe tartozik - mutatott rá. Szavai szerint az anya azt mondta a bíróságnak: attól fél, újra el fogják vinni tőle a kisfiút Törökországba, és az apának nagy valószínűséggel van egy török útlevele is, amelyről nem szólt a hatóságoknak.

Mindez nem igaz - jelentette ki Mehmet Tüysüz, aki június 12-én érkezett Magyarországra. A vele szemben megfogalmazott gyanúsításokkal, az embercsempészettel, a közokirat-hamisítással és a kiskorú elhelyezésének megváltoztatásával kapcsolatos ügyekben indult vizsgálat jelenleg nyomozati szakban van.

A férfi eddig még nem tudott találkozni a fiával; az eljárás végét - lakhelyelhagyási tilalom mellett - Magyarországon várja meg. Időközben felmerült, hogy a férfinak van egy kislánya Baranya megyében, akit azonban nem ismer el sajátjának. A kisfiút, akit a sajtóban Karcsikaként emlegetnek, 2004 júliusában török édesapja a láthatásról nem vitte vissza az édesanyjához, hanem kicsempészte őt szülőhelyéről, Magyarországról Törökországba.

Bár a férfi ellen nemzetközi és török elfogatóparancs is érvényben volt, a hatóságok nem találták meg. Az anyának segítő Egymásért Egy-másért Alapítvány idén február 28-án négyezer eurót, azaz egymillió forintnak megfelelő összeg ajánlott fel nyomravezetői díjként, ami végül eredményt hozott. A gyereket április 8-án hozták vissza Magyarországra.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.