Hivatalba lépett az új kisebbségi ombudsman

Hivatalba lépett, majd megtartotta első munkaértekezletét Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa; a kisebbségi ombudsmant hétfői első munkanapján Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos mutatta be a hivatal munkatársainak.

Kállai Ernő a posztjáról tizenkét év után leköszönt Kaltenbach Jenőt váltotta, akinek megbízatása június 30-án járt le. Az új kisebbségi ombudsman személyében először lépett hivatalba az Országgyűlés által megbízott roma származású tisztségviselő.

Az országgyűlési biztos hivatalba lépésekor elsőként a Magyar Távirati Iroda tudósítójának adott interjút. A politológusi és tanári diplomával is rendelkező Kállai Ernő elmondta, hogy bár első hete még a hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának és munkatársainak megismerésével zajlik, legelső munkanapján levelet ír a 13 országos kisebbségi önkormányzat elnökének, hogy a hivatalában találkozóra invitálja a kisebbségi vezetőket. "A találkozót követően én szeretném meglátogatni őket székházukban" - tette hozzá.

Az ombudsman - aki megválasztásáról korábban azt nyilatkozta: "ez üzenet a roma integráció számára, és azt jelenti, hogy a romák számára is van esély a felemelkedésre" - hangsúlyozta: hatéves megbízatása alatt valamennyi kisebbség érdekét egyaránt képviselni fogja, ezért baráti kezet nyújtva kívánja kialakítani a közös kapcsolatokat, mert - meggyőződése szerint - kisebbségi ügyekben együttműködésre, konszenzusra van szükség.

Arra a kérdésre, hogy jelenthet-e közös munkájukban feszültséget az, hogy a kisebbségi önkormányzatok - a cigányokat kivéve - más személyt ajánlottak ombudsmannak az államfő figyelmébe, úgy válaszolt: "ezen már túlléptem, új, tiszta lappal indulok".

Mint mondta, kedden levélben keresi meg Sólyom László köztársasági elnököt, a házelnököt és a parlamenti pártok elnökeit, frakcióvezetőit, kérve, hogy az Országgyűlés a következő években határozottabb munkával próbáljon előrelépni a kisebbségi ügyekben. A legsürgetőbbnek a kisebbségek parlamenti képviseletének megvalósítását említette. A megválasztása óta eltelt idő alatt szakemberekkel konzultált azoknak a programoknak a kidolgozásáról, amelyeket hatéves megbízatása idején kíván megvalósítani - mondta.

Az új kisebbségi ombudsman - aki nem tervezi, hogy nyári szabadságra menjen - az MTI-nek azt mondta: mint általában, "az élet írja a forgatókönyvet", ezért már az első alkalommal tartott értekezletén jelezte munkatársainak, hogy a Hevesen két héttel ezelőtt történt rendőr-roma konfliktusról szeretne tájékozódni, elemezni az esetet, és a rendelkezésére álló lehetőségek felhasználásával kivizsgálni "az egymásnak feszülő két álláspontot".

Kállai Ernő megbízatása idejére szünetelteti munkaviszonyát a Magyar Tudományos Akadémián, ahol társadalomkutatóként és jogászként az Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézet romológiai kutatócsoportját vezette. A váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán átadta a tanszékvezetést, néhány alkalommal viszont fog tanítani abban az intézményben, amelyben az országban elsőként hozta létre a roma nemzetiségi óvodapedagógus és tanító szakot. Ezzel együtt nem kíván kivonulni a tudományos életből, továbbra is ír publikációkat, végez kutatásokat és tart előadásokat - jegyezte meg.

Az ombudsman hivatalába egyetlen "bizalmi" munkatársat vitt magával, László Boglárkát, aki korában a BKV Zrt.-nél dolgozott, és aki a hivatalban megüresedett titkárságvezetői posztot fogja ellátni. Kállai Ernő kijelentette: munkatársai közül mindenkinek bizalmat szavaz. "Szakmai körökben azt hallottam, hogy nagyon jó szakemberek dolgoznak ebben a hivatalban" - tette hozzá.

A 38 éves kétgyermekes ombudsman frissen festett irodájába csak néhány könyvet kíván átvinni korábbi munkahelyéről, a falra pedig édesapja festményeiből helyez el néhányat. Íróasztalán néhány apróbb személyes tárgy között lesz az a kő is, amelyre óvodás kislánya két hatalmas szemet festett, hogy azon keresztül kísérje figyelemmel édesapját, amíg munkaidejét tölti.

Kállai Ernőt 326 igen szavazattal, 14 ellenében június 11-én választott meg az Országgyűlés, és a kisebbségi ombudsman megbízatása hat évre szól.

(MTI)

Kállai Ernõ
Kállai Ernõ
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.