A legyekkel dolgozó kriminálbiológus

Németországban új sztár jelent meg a média egén, egy kriminálbiológus, aki meglehetősen morbid ügyekkel foglalkozik. Mindegy, hol van a halott a házban, a legyek a legrövidebb időn belül megtalálják, hogy petéiket elhelyezzék - állítja Mark Benecke, a német kriminálbiológia "sztárja".

 A 36 éves kölni tudós, akit a "Doktor Döglégy" névvel is illetnek, úgy tartja előadásait, hogy legfontosabb segítőit egy dobozban állandóan magával viszi, a kukacok tucatjai ott tekeregnek a hallgatók szeme láttára.

 

Ezek a kukacok a halottak húsával táplálkoznak, ezért a kukacok fejlettsége információkkal szolgál a halál beálltát illetően. A legyek és más rovarok segítségével, amelyek a holttestekbe telepszenek, Bernecke le tudja leleplezni a gondozás elmulasztását is. Azonnal felismeri például azt, ha idős emberek haláluk előtt sebekkel borítva feküdtek.

"Ez nagyon gyakran előfordul" - állítja a biológus, akinek erős idegekre van szüksége az egyáltalán nem hétköznapi munkához. Ahhoz, hogy a halál arcába nézzen, Bernecke megtanulta azt, hogyan kell megérezni a hullaszagot, erdőben, vagy lakóházban egyaránt. "Mindig azt mondom a diákoknak, hogy tanuljatok meg lélegezni és a szagokat elemezni" - hangoztatja a biológus, aki szerint hiába válik egyfajta sztárrá az ember, az nem változtat a hosszú munkaidőn és azon, hogy ez alapvetően rosszul fizetett munka.

"A munkát jól kell csinálni, hiszen ezen is múlik, hogy börtönbe kerül-e valaki vagy sem" - véli Bernecke, aki talán érthető módon nem tud húst enni. Ugyanakkor a sok éves tapasztalat nyomán rendelkezik néhány tippel, például azzal, hogyan nyomja el eperillattal egy bizonyos szer a hullaszagot.

"Egy egészen biztos, a halál nem a vég" - hangoztatja Bernecke, hozzátéve, hogy "a halál után még jönnek a legyek". És akkor kezdődik a kriminálbiológus munkája.

(MTI/dpa)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.