Brüsszel: meg kell nyitni az EU-tagok áram- és gázpiacát

Különös helyzetekre adott kivételnek tekinti az Európai Bizottság, ha valamely uniós tagállam e hónaptól kezdve sem nyitja meg áram-, és földgázpiacát a versenytársak előtt – derül ki Andris Piebalgs EU-biztos nyilatkozatából. Igaz, a liberalizáció a nemzetközi tapasztalatok szerint nem feltétlenül járt együtt árcsökkentéssel. Brüsszel arra biztatja a fogyasztókat: éljenek a választás lehetőségével.


Az európai energiapiac liberalizálása időben és térben is rendkívül elaprózott folyamat: miközben Nagy-Britanniában még a 90-es években végbement a teljes piacfelszabadítás, az észt áramipar 2013-ig, egyes görög régiók pedig akár 2030-ig kivételezett helyzetben maradhatnak. A legtöbb országban azonban a 2004-es nyitás volt jellemző a kereskedelmi, s nagyjából a mostani a lakossági üzletágban.

Az osztrákoknál a háztartásoknak csak négy, a németeknél pedig öt százaléka váltott szolgáltatót, a finneknél viszont 30, a briteknél 47. Franciaországban a kereskedelmi fogyasztóknál végbement liberalizálásnál a vállalkozások 16,5 százaléka (766 ezer cég) váltott a piaci áramárra, s 17,1 százalék (118 ezer ügyfél) a piaci gázárra, de az EdF áramszolgáltató ezzel csak ügyfeleinek 6,4, a GdF gázszolgáltató pedig 7,4 százalékát veszítette el az összesen 32 konkurens javára.

(Brüsszeli tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.