Az USA-t a menü is érdekli, amit a légiutas rendel

Csökkenti az amerikaiaknak átandó légiutas-adatok számát az EU és az USA légiutas-megállapodása. De továbbra is bizonytalan, hogyan érinti ez a tervezett amerikai szigorítást, legalábbis a tizenöt régi tagállam viszonyában.

A Brüsszel és Washington közötti korábbi ideiglenes egyezség szombaton járt le, ezért újra volt szükség. Miközben az EU hasonló információkat akar kérni az Európába utazóktól, az Európai Parlament holland liberális jelentéstevője, Sophie In't Veld szerint nem világos, hogyan lehet majd felhasználni az adatokat. Az új megoldás szerint az eddigi 34 információ - köztük az utazási ügynök neve, a csomagjegy azonosítója vagy az, hogy az utas csak odaútra vett-e jegyet - 19-re csökken le. Cserébe az amerikaiak tizenöt évig tárolhatják őket (szemben a mostani három és féllel), s az utolsó nyolcban már csak a belbiztonsági ügynökök kezelhetik. Egyes tagállamok még technikai tisztázást várnak Brüsszeltől, s a hónap első felében adhatják áldásukat.

Korábban az Európai Bíróság kimondta: az Európai Bizottságnak, illetve a javaslatát elfogadó EU-tanácsnak nem volt megfelelő jogalapja, hogy döntsön az Amerikába repülő utasok személyes adatainak kiadásáról. A luxemburgi talárosokhoz az Európai Parlament és az EU adatvédelmi biztosa is beadvánnyal fordult.

Az USA a 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyomán hozott intézkedések részeként követeli meg bizonyos, az utasokra vonatkozó adatok kiadását, s ennek az EU 2004 óta eleget is tett. A név és lakcím mellett olyan adatokat is kiadhatnak, mint a hitelkártya száma, amellyel az utas fizetett, vagy telefonszáma, amelyet elérhetőségként megadott. Jogvédők különösen aggályosnak tartják olyan adatok köröztetését, mint az, hogy az utas kért-e a légitársaságtól különleges, vallási előírásait nem sértő, halal vagy kóser ételt. Ez a muzulmán és a zsidó vallásúakat érinti - egyelőre ezeket az adatokat "kivételes esetekben" szabad csak felhasználni az új megállapodás szerint.

Brüsszeli tudósítónktól

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.