Az elnök szerint a leginkább ütőképes csapat maradt

- A Magyar Rádióban zajló csoportos létszámleépítés egyetlen indoka a költségmegtakarítás. A törvény alapján az elbocsátást ilyenkor nem kell személy szerint indokolni - kezdte a választ Such György rádióelnök arra a kérdésünkre, miért nem kapnak magyarázatot az érintettek.

Hozzáfűzte: a kiválasztásnál különféle szempontok érvényesültek, ezekről az üzemi tanácsot is tájékoztatták. Szakmai indokok mellett közrejátszottak olyan szempontok is, mint például a kreativitás, a precizitás, a terhelhetőség, az önálló munkavégzés képessége vagy a szociális helyzet. - Ami a politikai okot illeti - válaszolt közbevetésünkre -, ezt bárki mondhatja, de nehéz lenne bizonyítani, minthogy nem volt ilyen mérlegelési szempont, már csak azért sem, mert az törvénysértő lenne.

Az elnök megerősítette azt az értesülésünket, hogy csütörtökön az üzemi tanács előterjesztett egy listát - több mint tíz munkatárs nevével - azokról, akikkel kapcsolatban kérik, ne kapjanak elbocsátó levelet. A rádiós vezetőség egyeztetni fog erről. A listán szereplő nevekről az elnök nem kívánt tájékoztatni. Arra a közbevetésünkre, hogy híreink szerint Farkasházy Tivadar nincs az üzemi tanács által maradásra javasoltak között, annyit mondott: nem cáfolja az értesülést. (A rádiós üzemi tanács elnökét tegnap nem sikerült elérnünk.)

Arra a fölvetésünkre, hogy több nagy tapasztalatú, ismert műsorkészítő van azok között, akiktől meg akarnak válni, az elnök megjegyezte: ezek fájdalmas döntések, de a közrádió megújulásának feltételeihez tartoznak. - Sok kiváló vájárt küldtek el korábban a bezárásra ítélt bányákból, mostanában sok kiváló orvost, egészségügyi szakembert a kórházakból, az sem könnyű - tette hozzá. - De több mint ezer munkatárs marad a Magyar Rádiónál, és érdekünk, hogy ez a leginkább ütőképes állomány legyen - szögezte le. Ami az új vezetőség által a leépítés előtt fölvetteket illeti, leszögezte: nagy részük színlelt munkaszerződésekkel korábban is az MR-nél dolgozott. Mintegy 30-40 fő, a létszám két-három százaléka az ezen túl valóban újonnan fölvettek száma, aránya. Ez szerinte nem tekinthető túlzottnak teljes műsorstruktúra-váltás idején. Március közepe óta létszámstop van az intézménynél.(V. Gy.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.