Újabb pokolgépet találtak Londonban

Két évvel az eddigi legvéresebb londoni merényletsorozat, és egy nappal az új brit kormányfő munkába állása után két súlyos merényletkísérletet hiúsított meg a rendőrség - valószínűleg a puszta szerencse segítségével - pénteken London központjában. A nap folyamán további riadók miatt zártak le egész városrészeket Londonban.

Pokolgépet találtak a második gyanús londoni kocsiban is - jelentette a BBC, közelebbről meg nem nevezett, magas beosztású forrásra hivatkozva.

A második gépkocsiban is üzemanyag és szögek voltak. A két eset nyilvánvalóan összefügg.

Előzőleg kiürítették a londoni Hyde Parkot és az Oxford Street egy szakaszát, mivel a rendőrség - hajnalban nagy szerencsével megakadályozott súlyos merényletkísérlet után - a környéken újabb gyanús járművet talált.
Az első pokolgépes merényletet a londoni színházi és szórakozó negyed, a West End közepén, a Haymarket utcában, egy zsúfolt éjszakai bár előtt kísérelték meg egyelőre ismeretlen tettesek. A robbanószerkezetet tartalmazó járműre egy mentőautó személyzete figyelt fel, amely a Tiger Tiger nevű zsúfolt éjszakai szórakozóhelyhez, rosszullétes esethez vonult ki. A mentősök azt látták, hogy a világos metálzöld színű Mercedes belső terében füstszerű anyag gomolyog; ezután hívták a rendőrséget.

A Scotland Yard terrorelhárító osztagának tűzszerészei a kocsiban, nagy méretű kannákban 60 liter benzint, számos gázpalackot és "rengeteg szöget" találtak.

Nem hivatalos értesülések szerint a pokolgép gyújtószerkezete dróttal egy mobiltelefonhoz volt hozzákötve.

Peter Clarke, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka pénteki londoni sajtótájékoztatóján azt mondta: már a vizsgálat jelenlegi, korai szakaszában megállapítható, hogy ha a kocsiban talált pokolgép felrobban, az jelentős számú sérülést és halálesetet okozott volna. Az autót ugyanis London központjának legforgalmasabb részén állították le, olyan időszakban, amikor nagyon sokan távoztak éppen az éjszakai szórakozóhelyekről.

Abban a zenés bárban, amely előtt a Mercedes parkolt, a pokolgép megtalálása idején több mint ötszázan tartózkodtak.

A terrorellenes ügyosztály vezetője kijelentette: a rendőrségnek nem voltak előzetes hírszerzési adatai arról, hogy ilyen jellegű támadás készül Londonban.

Néhány órával a meghiúsított merényletkísérlet után a rendőrség lezárta a Hyde Park keleti szélén húzódó, elegáns Park Lane sugárutat, és az annak északi végéhez kapcsolódó bevásárló utcát, az Oxford Streetet is, egy újabb gyanús jármű vizsgálata miatt. A Hyde Parkot a vizsgálat idejére kiürítették.

Ugyancsak lezárták egy időre a kelet-londoni Fleet Streetet, szintén egy gyanús jármű miatt, de ezt az utcát - amely egykor a brit sajtó központja volt - rövid idő után megnyitották.

A pénteken találthoz hasonló szerkezetű pokolgépekkel már korábban is terveztek merényletet terroristák Nagy-Britanniában. Éppen két hete ítélt az eljáró londoni bíróság több évtizedes börtönbüntetésekre hét brit állampolgárságú iszlámista terrorgyanúsítottat, akik a vád szerint Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban terveztek robbantásos merényleteket, több ezer ember megölésének céljával. A sejt többek között a legdrágább londoni luxusszállodák ellen is merényletsorozatra készült; ezek föld alatti parkolóiban szintén gázpalackokkal megrakott autókat robbantottak volna fel.

A Scotland Yard terrorelhárítási részlegének parancsnoka pénteki tájékoztatóján nem tért ki arra, hogy lehet-e kapcsolat a most meghiúsított merényletkísérlet kitervelői és a nemrég elítélt csoport között. Brit kormányforrások ugyanakkor a BBC-vel azt közölték, hogy a pénteken megakadályozott támadás jellege "nemzetközi részvételt sugall".

A Haymarket, ahol a gázpalackos robbanószerkezetet tartalmazó járművet találták, a londoni West End színházi negyedének főutcája, a Piccadilly Circus és a Trafalgar tér közelében. A hatóságok az egész környéket lezárták.

Ez a városrész London legkedveltebb turistaközpontja, amely a nyári főszezonban éjjel-nappal zsúfolt.

Gordon Brown brit miniszterelnök péntekre összehívta a kormány válsághelyzeti tanácskozó csoportját, a COBRA-t. A biztonsági szolgálatok, a Scotland Yard és a kabinet vezetőiből álló csoport - amely az ilyen jellegű megbeszélések helyszíne, a "Cabinet Office Briefing Room A" műveleti tájékoztató központ kezdőbetűiből kapta nevét - egy felszín alatti, külön e célra kialakított bunkerben ül össze szükség esetén; tanácskozásairól soha nem hoznak nyilvánosságra részleteket.

Brown az ülés előtt kijelentette: az eset is bizonyítja, hogy az országnak "súlyos és folyamatos" terrorveszéllyel kell szembenéznie.

Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb, "súlyos" megjelölésű terrorkészültségi fokozat van érvényben; ennek hivatalos leírása szerint "nagyon valószínű" terrormerénylet végrehajtása brit célpontok ellen. A legmagasabb szintű terrorriadó a "kritikus", amelyet akkor léptethet életbe a kormány, ha küszöbönálló, nagyon súlyos terrortámadásról kap hírszerzési figyelmeztetést. E riasztási szint esetén lakossági kitelepítés is elrendelhető.

A brit belső elhárítás, az MI5 pénteken mindazonáltal közölte, hogy az eddigi készültségi fokozat marad érvényben.

A Gordon Brown vezette új brit kormány éppen előző nap alakult meg, és a jövő héten lesz a második évfordulója a 2005. július 7-ei londoni merényletsorozatnak, amelyben az öngyilkos terroristákkal együtt 56-an vesztették életüket. Ez volt az eddigi legvéresebb terrortámadás a brit fővárosban.

Londonban több nagyszabású rendezvény is zajlik, illetve készül: a hét eleje óta folyik a wimbledoni tenisztorna, szombaton lesz a londoni melegparádé, a Gay Pride felvonulása, és vasárnap tartják a Wembley stadionban a néhai Diana hercegnő emlékére rendezett szuperkoncertet, amelyet a tíz éve elhunyt Diana két fia, Vilmos és Harry herceg szervezett.

"Közel-keleti import a módszer"

Szakértői vélemény szerint "közel-keleti importnak" tűnik a Londonban pénteken meghiúsított robbantásos merényletkísérlet módszere, és a támadás jó eséllyel összefüggésben van Tony Blair volt brit kormányfő közel-keleti megbízotti kinevezésével.

Paul Beaver, a Beaver and Westminster független londoni stratégiai és biztonságpolitikai kutatóintézet igazgatója, az alsóház védelmi bizottságának tanácsadója pénteken az MTI-nek azt mondta: az Irakban öngyilkos merényleteket végrehajtó csoportok is használnak olyan eszközöket - gázpalack, üzemanyag, repesznek használt szögek -, mint amilyenekből a Londonban felfedezett robbanószerkezet is állt.

Beaver szerint főleg a gázpalack használata az, ami nem jellemző sem az észak-írországi katolikus milícia, az IRA eszközeire - ez a csoport egyébként is már felhagyott a fegyveres tevékenységgel -, sem a "saját nevelésű" brit iszlámisták módszereire. "Ez (a módszer) nagyon is közel-keleti importnak tűnik, ami igen súlyos fejlemény" - tette hozzá a szakértő.

Beaver szerint a pénteki londoni merényletkísérlet nyilvánvalóan összefüggésben áll az előző napi kormányváltással, de még inkább azzal, hogy a leköszönt előző brit kormányfő, Tony Blair a közel-keleti kvartett - Oroszország, az Egyesült Államok, az ENSZ és az EU - különmegbízottja lesz a jövőben.

Beaver felidézte, hogy a Hamász palesztin szervezet nyilvánosan is kifejezte nemtetszését Blair kinevezésével kapcsolatban. A szakértő szerint ugyanakkor biztos, hogy a londoni merényletkísérlet mögött nem a Hamász áll, hanem például olyanok csoportok, amelyeknek Nagy-Britannia iraki beavatkozása miatt nem tetszik Blair kinevezése.

Arra a kérdésre, hogy nem sejthető-e az al-Kaida terrorhálózat a megkísérelt támadás mögött, Beaver azt mondta: még azt is nehéz meghatározni, hogy "kikből áll az al-Kaida, és kikből nem ... az egész világon vannak olyan al-Kaida-hívők, akik soha nem találkoztak Oszama bin Ladennel vagy bárki mással a szervezetből".

(MTI)

Elszállítják az autót a helyszínről, amelyben a robbanószerkezetet találták
Elszállítják az autót a helyszínről, amelyben a robbanószerkezetet találták
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.