Sci-fi a sportrovatban?

Nyílt levél Jakab József szerkesztő Úrhoz!

Kedves Józsi!

Örömmel tájékoztatunk arról, hogy hétfő óta kitűnő a hangulat a Sport Szakállamtitkárság Hold utcai székházában. Hatalmas - ahogy mondani szokás - össznépi munka gyümölcsének érezzük, hogy a Parlament ötpárti konszenzussal mondott igent a Nemzeti Sportstratégiára.

Nyilván, már értesültél erről a sportnál is jóval többről szóló sikerről, amelyet ékesen demonstrált szerdai sajtótájékoztatónk, amelyen mind az öt parlamenti párt szakértő képviselője egységben egységesen (ilyenre még nemigen volt példa a rendszerváltás óta) végre optimista a jövőt illetően.

Igen, nyilván értesültél róla, persze, más lapokból, rádiókból, televíziókból. Merthogy meglepetésünkre, a Népszabadságban megjelent tudósítás (?) kivétel, igaz, ez talán éppen a szabályt erősíti. Az ironikus hangvétel már önmagában nem méltó ehhez az óriási munkához, a nagy téthez, és ahhoz a szinte már-már alig remélt üzenethez, amelyet az öt párt, sport terén megfogalmazott.

Meglepetés számunkra, hogy mindezt éppen a Népszabadság munkatársa nem értette. Sőt, igyekezett írásában belekötni az alkalomhoz illő pólókon írt szöveg helyesírásába, miszerint: "Ötpárti egyesség". Persze, a kolléga ezt sem tette nyíltan, talán nem volt ideje utána nézni az értelmező szótárban a dolognak, esetleg tanácsot kérni a Magyar Tudományos Akadémiától. Inkább csak azt írta gúnyolódva: fordíthattunk volna erre is energiát.

Jelentjük, mint sok másra, erre is fordítottunk! Idézzük is: "egyesség = egyetértés, békesség". Tehát pontosan tükrözi a szándékot. Az "egyezség" szó - feltételezhetően (merthogy nyíltan félt megírni) erre javította volna munkatársatok -, "megállapodást" jelent, amit viszont tartalmát illetően hiba lett volna leírni.

Persze, mi megértjük a dolgot, hiszen a tudósítónak mindössze néhány óra állt rendelkezésére, míg a szakállamtitkárság, a társadalmi szervezetek, a sporttudósok, sportvezetők, stb. már évek óta dolgoznak ezen a hatalmas feladaton.

És végül a legaggasztóbb. Az ugyan megtiszteltetés, hogy a Népszabadság is képviseltette magát ezen az ünnepi sajtótájékoztatón, az azonban meglepő, hogy tudósításának zárómondata alapján, nem sokat értett az egészből. Az öt párt mondandójának lényege ugyanis az volt, hogy végre egy nemes cél érdekében összeállt egy országos csapat, amelyben fontos, aktív szerepet kell vállalniuk az újságíróknak is. Ezek után munkatársad így köszön el az olvasóktól. "És akkor most várjuk a folytatást".

Kérjük, ne csak várjátok, tegyetek is érte, értünk, valamennyiünkért. Hiszen a társadalom egészsége, jövője a tét! Úgy gondoljuk, ezen a téren, veletek is teljes az EGYESSÉG!

Üdvözlettel:

Sport Szakállamtitkárság Kommunikáció

Túl azon, hogy a szakállamtitkárságon komplett kommunikációs stáb birkózik - az iméntiek alapján - kevés sikerrel a magyar nyelvvel, hadd írjam ide azt az el nem hanyagolható tényt: a Népszabadság terjedelmesen számolt be a tájékoztató lényegi elemeiről. Mindazonáltal úgy tetszik, a stábnak a másolással is akad gondja, tudniillik idézett utolsó mondatunk helyesen: "És akkor most várunk." Amire pedig várunk, az az, hogy milyen eredmények következnek.

Üdvözlettel a munkatárs:

Murányi András

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.