Bodrogi a Nemzet Színésze

Bodrogi Gyulát választották a Nemzet Színészének a cím jelenlegi birtokosai tegnap - adta hírül a Nemzeti Színház. A tizenegy fős grémium a hónap elején elhunyt Darvas Iván helyét töltötte be. A közlemény szerint a választás szűk körben, a sajtó jelenléte nélkül zajlott le.

- Ez a legnagyobb elismerés, mert a szakma adja. Úgy gondolom, a pályám egészének szól, a vidám és a komor szerepeimnek egyaránt - mondta lapunk kérdésére Bodrogi Gyula. Hozzátette, az öröm érzése a fájdalommal társul, hiszen Darvas Iván elvesztése tette lehetővé, hogy elnyerje az elismerést.

A színésztől megtudtuk, a pihenés mellett a nyáron játszik is: a kőszegi Várszínház Cso-konai-földolgozásában, A méla Tempefőiben (amelyet a Városmajori Szabadtéri Színpad is bemutat). A következő évadra rendezni hívta a szolnoki színház új igazgatója, Balázs Péter, Goldoni Két úr szolgáját állítja majd színpadra. A Nemzetiben pedig a meglevők mellett új szerep vár rá Csehov Három nővérében, Szász János rendezésében.

A 2000-ben alapított Nemzet Színésze címet és a vele járó havi félmilliós juttatást a kulturális miniszter egyetértésével a Nemzeti Színház adományozta annak a kimagasló teljesítményt nyújtó, 62. életévét betöltött tizenkét színművésznek, aki négy évtizedet a pályán vagy húsz évadot a Nemzeti színpadán töltött. Ha a cím viselője meghal, a helyét a többiek szavazata alapján töltik be.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.