Gyurcsány semmit sem bán

Egy délután és egy este a politizálásra, egy délelőtt a koalíciós szerződés kiegészítésére, tíz perc a párt "újraélesztésére" - így festett az MSZP országos elnökségének kétnapos ülése.

A prológus Gyurcsány Ferencé volt az MSZP elnökségének noszvaji ülésén: a miniszterelnök az utóbbi egy évet értékelte. Pozitívan. Beszédének summája: kormánya az utóbbi egy esztendőben annyit tett, amennyit a rendszerváltás óta egyetlen kabinet sem. Belátta azonban azt is, hogy mind a társadalmat, mind az MSZP-t mindez nagyon megviselte. Ezzel együtt nem talál okot megbánásra. Végre kellett mindezt hajtani, hogy a következő három évben a reformfolyamatokat ne árnyékolják be negatív intézkedések.

A baloldal számára a közeljövő legnagyobb kihívása a népszavazás. Az elnökség arra az álláspontra jutott, hogy a referendumot már most elveszítette a jobboldal. Az eredménytől függetlenül. A választók ugyanis legfeljebb a tandíjról és a vizitdíjról dönthetnek, de a reformokról nem. Azokat, megalapozottságuk biztos tudatában - tovább viszik. Ettől függetlenül, ha a reformok egyik szimbólumává lett vizitdíjat eltörlik, ez komoly presztízsveszteség, s tovább erodálhatja a szocialista szimpatizánsok táborát. Így az MSZP kőkemény kampányra készül, ami reményeik szerint megadja a kezdő lökést a párt újjászervezéséhez.

Erre a belső szervezeti kérdésre egyébként nem vesztegetett túl sok szót a testület - Butor Klára pártigazgató tartott pár perces összefoglalót. (Az MSZP a közelmúltban Szigetvári Viktort, a párt volt kampányigazgatóját bízta meg azzal, hogy készítsen a kampánystratégiát és a szervezeti ügyeket is felölelő tanulmányt.) Annyit mindenesetre megállapítottak, hogy a "Szembenézés-turné" (a szocialista vezetők egy negyven kérdést és választ felsorakoztató kiadvánnyal járták az országot) sikeres volt, s ilyen akciókkal vissza lehet hódítani a szimpatizánsokat.

Sokkal hangsúlyosabb volt az elnökségi ülésen a koalíciós szerződés kiegészítő melléklete. Ez a következő év konkrét intézkedéseinek tartalmát és határidejeit rögzítené konkrét felelőssel. Információink szerint az elnökségi ülésen viszont konkrétumból még kevés akadt, a hétfőn aláírandó dokumentum még nincs készen. Több szocialista vezető azonban már tudni véli, hogy - az SZDSZ felől nézve - a szöveg elég puha lesz. Vagyis több liberális pont megakad a szocialisták torkán. A 13. havi nyugdíj beolvasztása, és a felsőoktatásban a közalkalmazotti jogviszony gyengítése és/vagy megszüntetése például mindenképpen.

Kiss Péter távozik az elnökség tanácskozása után
Kiss Péter távozik az elnökség tanácskozása után
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.