Interjú Tuza Péterrel, E. Zsanett jogi képviselőjével

E. Zsanett ügye első hallásra Tuza Péter ügyvéd számára is extrémnek tűnt, majd amikor megismerte a történetet, nem volt oka kételkedni benne. Kezdettől hitt a lánynak, aki öt rendőrt vádol nemi erőszakkal.

- Amikor találkozott Zsanettel, mit mérlegelt?

- Zsanett sértett, nem pedig gyanúsított. A sértett esetében fontos, hogy higgyek neki. Zsanettel egy héttel a történtek után találkoztunk. Három órán át beszélgettünk, még az élő fába is belekötöttem. Nem hibázhatott. Ha csak a legapróbb kétség felmerült volna bennem a története hitelességével kapcsolatban, nem vállaltam volna. És akkor még a vallomásán kívül semmilyen más bizonyítékot nem ismertem.

- És ha mondjuk a megvádolt rendőrökkel ült volna le, és hiteles történetet hall tőlük?

- Erre esély sem volt, hiszen a rendőrök az ügy kirobbanásakor nem jelentkeztek, pedig tudniuk kellett, hogy egy ország keresi őket. Ne felejtsük el, a történet úgy indult, hogy álrendőrök megerőszakolták Zsanettet. A média sem kételkedett - ezt állította. Csak azután kezdték kétségbe vonni Zsanett történetét, hogy azonosították a rendőröket.

- Gondolt arra, hogy a rendőrök verziójában is lehet igazság?

- Persze. A szembesítésen is lehetőséget kívántam adni számukra, hogy az igazságukra fény derüljön. Hárman közülük nem éltek ezzel a lehetőséggel, hiszen eleve elutasították, hogy válaszoljanak a kérdéseimre. Egyikük védője pedig szó szerint úgy fogalmazott: "védencem fenntartja a korábbi vallomásait, mivel akkor jobban emlékezett, jelenleg nem kíván ellentmondásba kerülni". Ugyanezt a sértett nem tehette meg, ő hat órán át köteles volt minden kérdésre válaszolni, mégis következetes maradt.

- Arra gondolt, hogy Zsanett egy profin megszervezett akció főszereplője?

- Nem érzi komolytalannak a felvetést? Hadd legyek cinikus; Zsanett, a profi ügynök este rockkoncertre megy Miskolcra, ahonnan együtt jönnek vissza a barátjával Budapestre. A férfi kiszáll, majd ügyfelem szándékosan abban az időpontban indul haza, amikor tudja, hogy öt rendőrrel fog találkozni. Ne felejtsük el, hogy ez még a rendőrség szóvivője szerint is lehetetlen ebben az időben. Előre eltervezi, hogy a biztonsági öv használatának hiánya miatt meg fogják állítani, majd belekötnek az irataiba. Sőt, még azt is előre tudja, hogy ez az öt rendőr megsajnálja, és hazakíséri egy másik kerületbe. Az öt naiv rendőr jó cselekedete után azonnal a rendőrségre rohan, hogy előadja a jó előre kitalált mesét, amely vesztegetésről és erőszakos közösülésről szól. Ugyan már!

- Mégis, a külső szemlélő számára számos zavaros mozzanat van.

- Zsanett a cselekmény befejezését követő egy órán belül a rendőrségen volt feljelentést tenni. Hosszas várakozás után a Múzeum körútra vitték, majd órákkal később irányították az ügyészségre. A holtfáradt és megalázott lánynak itt kellett értelmeznie, hogy mi az a magánindítvány, ami nélkül az eljárás el sem kezdődhet. Az is tény, hogy máig nem kaptam meg a teljes orvos-szakértői véleményt, hat oldal hiányzik. Erre már csak azért is kíváncsi volnék, mert a vélemény következtetése az, hogy nem történhetett május 4-én az erőszak, holott ezzel ellentétes bizonyítékok állnak rendelkezésre.

- Ami talán a legzavarosabb: elrendelték az egyik tanú védelmét, mert állítólag Zsanett megfenyegette arra az esetre, ha nem a megbeszélt történetet adná elő.

- A személyi védelmet a legkomolyabb maffiaügyekben is nagyon nehéz elérni. Ezért is lennék kíváncsi, milyen fenyegetés miatt rendelték el, s az én ügyfelem ebben milyen módon érintett. Érdekes módon az ügyészség erről hallgat.

- A média több olyan történetet tálalt, amely cáfolni látszik Zsanett következetességét.

- A bulvármédiában tálalt "szenzációk" hazugságnak bizonyultak. Először egy állítólag egy éve történt lopással akarták ügyfelemet lejáratni, majd napokig azzal volt tele a sajtó, hogy Zsanettnek fel kellett volna ismernie az egyik gyanúsítottat, mert mindketten egy településről származnak. Az egyik védő nyilatkozatában egyenesen ennek tudta be, hogy a rendőrök "elnézőek" voltak ügyfelemmel szemben. Ehhez képest a szembesítésen az érintett rendőr maga nyilatkozott úgy, hogy a sértettet korábban nem ismerte. A rendőrök története szerint Zsanettnél nem is voltak papírok, ezért szépen hazakísérték, és megvárták, amíg lehozza őket. A szembesítésen mégis kiderült, hogy "valami probléma volt az iratokkal", vagyis nála voltak a papírjai. A szembesítésen később azt mondta az egyik rendőr, hogy nem is látta a lányt. Majd elmesélte részletesen, hogyan hozta le a papírokat, és mutatta meg a társainak...

- Még az élő fába is belekötöttem
- Még az élő fába is belekötöttem
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.