A Lidl lengyel jégkrém akadt fenn az ellenőrzésen

A múlt héten megkezdett nyári élelmiszer biztonsági ellenőrzés első nagyobb fogása a Lidl lengyel jégkréme volt. Azért kellett kivonni a forgalomból és megsemmisíteni, mert a gyártó rosszul zárta, s szállítás közben is fertőződhet.

Az élelmiszerbiztonsági hatóság bejelentése szerint ötezer doboz nem megfelelő csomagolású Ecorino márkájú 220 milliliteres, Lengyelországból származó jégrémet foglaltak le a hatóságok egy fővárosi nagyáruházban - mondta el Hajós Ádám, Pest megyei főállatorvos. Az áruházláncot a magyar szabályok szerint nem lehet megnevezni, azt azonban megtudtuk, hogy a készségesen együttműködtek a hatóság embereivel, s azonnal intézkedtek a jégkrémek visszavonásáról és azok megsemmisítéséről.  Ettől függetlenül, mintegy 1,5.2 millió forintos bírságra számíthatnak. A főállatorvostól megtudtuk, hogy a hálózat más üzleteiben is megkezdték az Ecorino bevonását. Információink szerint a jégkrém minőségét nem vizsgálták, ugyanis az élelmiszerbiztonsági okok miatti bevonáshoz elég, hogy nem a magyar szabványoknak megfelelően zárták a csomagokat. Vagyis a szállítás, rakodás közben előfordulhat, hogy kinyílik a doboz, s fertőződhet.

Megtudtuk azt is, hogy az Európai Unió élelmiszerbiztonsági rendszerét csütörtökön értesíti a magyar hatóság. Ezek után nagy valószínűséggel a cég nemzetközi hálózatából is eltűnik az Ecorino. Akit érdekel, hogy melyik áruházláncról lehet szó, elég, ha egy internetes keresőprogramba bepötyögi az Ecorino szót, s ez egyetlen lánccal hozza összefüggésbe.

Mi is ezt tettük tegnap, s Kovács Gergelytől a cég beszerzési igazgatójától gyors választ is kaptunk. Elmondta, hogy azonnal intézkedtek a termék kivonásáról, azonban hozzátette nem 5000, csupán 500 dobozról volt szó. Elmondta azt is: mivel a saját márkás jégkrémet csak a csomagolás miatt érte kifogás, ezért nem vonják ki a forgalomból. Már intézkedtek, hogy a lengyel gyártó úgymond dézsmabiztos csomagolással küldje az újabb szállítmányokat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.