A Fidesz szerint Gyurcsány érintett az olajügyekben

A Fidesz szerint alapos a gyanú, hogy Gyurcsány Ferenc közvetlenül érintett az olajügyekben, ezért azt kezdeményezik, hogy a kormánytól és a miniszterelnöktől független bizottság vizsgálja meg az iratokat - közölte Demeter Ervin, az ellenzéki párt politikusa csütörtöki sajtótájékoztatóján. Gyurcsány Ferenc nem érintett az ügyben, ez egyszer már kiderült - mondta erre reagálva Budai Bernadett kormányszóvivő. A VPOP szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a nyomozás során nem találtak jogsértést.

Demeter Ervin azt mondta: "alapos a gyanú, hogy Gyurcsány Ferenc közvetlenül érintett az olajügyekben", mert a jelenlegi miniszterelnök 1995-től 1997-ig felügyelő bizottsági tagja, és a saját cégén keresztül tulajdonosa is volt egy olyan részvénytársaságnak, a Fortus Rt.-nek, amely a rendőrség és a vámnyomozók látókörébe került az olajügyek kapcsán.

Az Orbán-kormány titokminisztere közölte: azt kezdeményezik, hogy Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a nemzetbiztonsági és a gazdasági bizottság elnökeivel konzultálva kérjen fel független rendészeti, jogi, igazságügyi és gazdasági szakembereket az olajügyekben keletkezett iratok vizsgálatára. Szerinte ugyanis az elmúlt napok sajtóinformációi alapján világos, hogy azért egy kormány által felkért bizottság nézi át az iratokat, mert ezekből az derülhet ki, hogy Gyurcsány Ferenc közvetlenül érintett lehet az olajügyekben. Kérdésre válaszolva a politikus azt mondta: megoldható, hogy a házelnök által felkért független szakemberek jogosultak legyenek államtitkot megismerni, miután az iratok nem nyilvánosak.

Demeter Ervin sajtóinformációkra hivatkozva közölte: a vám- és pénzügyőrség az egyik legnagyobb olajipari magáncég, az ETL Rt. ellen indított eljárás keretében vizsgálta a Fortus Rt. tevékenységét. A VPOP adatai szerint 1996-1998 között a Fortus nevében szállították Magyarországra a szlovák Szlovnaft finomítóiból a nehéz fűtőolaj jelentős hányadát, míg az ETL Rt. importálta a könnyű fűtőolajat - mondta a fideszes politikus. Hozzátette: a VPOP akkori nyomozása közös befektetői és működtetői csoportot talált az ETL és a Fortus hátterében, és az ETL-nél 1998-ban büntetőeljárás is indult jövedéki és a más bűncselekmények megalapozott gyanújával.

Demeter Ervin felhívta a figyelmet arra, hogy a cégadatok szerint, a Fortus fióktelepe 1995 és 1996 között az V. kerületi Szalay utca 4. volt, majd 1996-ban a cég székhelye is ide került át. Ez az az ingatlan, amit Gyurcsány Ferenc erősen vitatható módon a közvagyonból szerzett meg a Miniszterelnöki Hivataltól - mondta a fideszes politikus, aki kijelentette: "így kapcsolódik össze Gyurcsány Ferenc ingatlanbiznisze az olajügyekkel". A nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja kérdésre válaszolva azt mondta: ha betartották a szabályokat, akkor nem fordulhat elő, hogy iratok legyenek az egykori olajbizottság tagjainál.

A Fidesz megint előrángatott valamit, amiről egyszer már kiderült, hogy nem igaz, és Gyurcsány Ferenc nem érintett az ügyben - mondta a Demeter Ervin sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva Budai Bernadett kormányszóvivő a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján. Mint hozzátette, a politikai riválist akarja besározni a miniszterelnök elleni vizsgálattal az ellenzéki párt. A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy a szóban forgó ügyről 2003-ban már bebizonyosodott, nem érintett benne Gyurcsány Ferenc.

A kormánynak pont az a szándéka, hogy fény derüljön az olajüggyel kapcsolatos iratok tartalmára - emelte ki Budai Bernadett. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a Fidesz kezdeményezése esetében figyelemreméltó az időzítés: korábban az ellenzéki pártnak nem állt szándékában semmiféle vizsgálóbizottság felállítása, de "érdekes módon a kormány kezdeményezése után a Fidesznek fontossá vált egy hasonló kezdeményezés".

Sipos Jenő, a VPOP szóvivője az MTI megkeresésére közölte: a nyomozás során nem találtak olyan jogsértő cselekményt, amely alapján büntetőeljárást kellett volna indítani a Fortus Rt. ellen.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.