Összevonnak két, értelmi fogyatékos gyermekekkel foglalkozó intézményt

Júliustól megszűnik az értelmi fogyatékos gyermekekkel foglalkozó kisújszállási és karcagi oktatási intézmények önállósága, a jövőben összevont formában működnek tovább - jelentette be a fenntartó Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat elnöke.

A megyei közgyűlés júniusi soros ülésén született határozat szerint az összevont intézmény Kádas György nevét viseli, aki a kisújszállási iskola alapítója volt, és jelentős érdemei voltak a gyógypedagógiai oktatásban - tette hozzá Fejér Andor.

A közgyűlés elnöke az összevonás indokairól elmondta: a megyében évről évre kevesebb az értelmi fogyatékos tanulók száma, ami magyarázható többek között a népesség csökkenésével és az integrált nevelés-oktatás kiszélesítésével. Emiatt a kisújszállási, karcagi és homoki intézményekben az utóbbi 3-4 évben az általános iskola alsó tagozatán már összevont osztályokban kellett megszervezni a oktató-nevelő munkát, és ennek kihatása lesz a felső tagozatokra is - tette hozzá az elnök.

Tájékoztatása szerint az állami normatív támogatások is kedvezőtlenül változtak a sajátos nevelési igényű gyerekeket szegregáltan oktató-nevelő intézmények körében, esetükben a finanszírozás 2008-ban 2006-hoz viszonyítva több mint 20 millió forinttal fog csökkeni.

Fejér Andor jelezte: az összevonást az Oktatási Hivatal Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpontja által javasolt független közoktatási szakértő véleményezte, aki megállapította, hogy a racionalizálási lehetőségek megfelelnek a törvényi előírásoknak.

Az összevont intézményben a 2007/2008-as tanévben Kisújszálláson 108, Karcagon 137 tanulóval foglalkoznak majd. Az intézmény nevelési és pedagógiai programját, szervezeti és működési szabályzatát pedig augusztus végéig kell elkészíteni.

A karcagi tagintézményben 2007 szeptemberétől megszűnik az értelmileg akadályozottak óvodája. A két intézmény fúziója után 194-en dolgoznak a két munkahelyen, a létszámot 12 fővel csökkentik, ami éves szinten 23-25 millió forintos megtakarítást jelent. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.