A stájerok hallgatnak

Áttörésként értékelte a magyar környezetvédelmi miniszter a tegnapi egyezséget osztrák kollégájával a Rába habzásának megállítása ügyében. Valóban jelentős eredmény az akcióprogram, hiszen ezzel az osztrák kormány hivatalosan és egyértelműen elismerte országa vétkességét. Azért is siker, mert a szokatlanul gyors letámadással Fodornak valóban sikerült politikai aprópénzre váltható sikert felmutatnia.

Csakhogy a megállapodásnak van néhány kis szépséghibája is. Először is végre kell hajtani. Ez pedig több szempontból sem egyértelmű. Az osztrákok a folyó klorid- és szervesanyag-terhelésére új határértékeket vezetnek be, ámde nem tudjuk, ezek mikor válnak kötelezővé a Rábát szennyező bőrgyárakra. Az is baj, hogy a miniszterek javulást csak jövőre ígértek, sőt az osztrák zöld párt szerint ez igazán csak két év múlva várható. Másrészt, ezek a cégek az eddigi határértékeket sem tartották be, mi a biztosíték, hogy az újakat majd teljesítik.

A Greenpeace továbbra is követeli a habzásért leginkább felelős bőrgyári anyag, a naftalin-1,5-diszulfonát használatának azonnali leállítását és a stájer hatóságok határozott fellépését. Ausztriában azonban egy magáncég "megregulázásához" sokszor nem elég a szövetségi kormány, a tartomány vezetőinek is rá kell bólintaniuk. Burgenlandban ezt tegnap már megtették, a stájerok azonban még hallgatnak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.