Szakmát tanultak, és haladnak

A Lépj egyet előre program keretében tavaly indított képzéseken részt vettek majdnem fele ítéli munkaerő-piaci pozícióját kedvezőbbnek, míg 52 százalékuk azt állítja, érdemben nem változtak esélyei - legalábbis azok közül, akik visszaküldték a felmérés kérdőívét.

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal honlapján közzétett összegzésből kiderül: a tanfolyam idején már állással rendelkezett 250 válaszoló közül 110 állította, hogy helyzete változatlan, a 150 regisztrált álláskereső közül pedig 90-nek nem sikerült még lépnie a képzést követően. A több mint 150 nem regisztrált álláskeresőből 90-en ugyancsak ezt válaszolták. A három kategória átlagában 52 százalék volt azok aránya, akik szerint helyzetük lényegében nem változott, míg 45 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy kedvezőbb munkaerő-piaci pozíciót ért el. A kérdőívet 2400 embernek küldték ki, és hatszázat kaptak vissza, többségükben 25 és 50 év közötti nőktől. A válaszadók összesen 33-féle szakmai tanfolyamon vettek részt.

A felmérésből kiderül, hogy a kereskedő-vállalkozó szakmát szerző 42 álláskeresőből húsznak a tanfolyam után egy hónappal már volt munkahelye - ez 48 százalékos elhelyezkedési arány. A személy- és vagyonőr szakmát szerző 25 állást kereső személy közül tíznek sikerült elhelyezkednie egy hónapot követően, az ABC-eladó szakképesítést szerzők több mint harmadának volt már munkája, s a 19 nehézgépkezelő közül négynek sikerült állást találnia. Egy-egy résztvevő képzési költségére, vizsgadíjára, ösztöndíjára átlagosan 259 ezer forint támogatást fordítottak.

A Lépj egyet előre programról a legtöbben ismerősöktől értesültek, mintegy ötödük a helyi képző intézményektől vagy a nyomtatott sajtóból, tíz-tíz százalékuknak pedig plakátok, illetve a helyi munkaügyi kirendeltségtől kapott információ adott ösztönzést a jelentkezésre. A munkahely, a televízió pár százalékukat motiválta, az internetre pedig a válaszadók mindössze egy százaléka hivatkozott.

A program kezdeti, 3,9 milliárd forint forrását korábban 4,2 milliárd forintra, legutóbb pedig 4,8 milliárdra egészítették ki, így több mint 15 ezren kapcsolódhatnak be az ingyenes tanfolyamokba.

A program tavaly februári indítása óta több mint 35 ezren jelentkeztek az ingyenesen megszerezhető szakképesítésre, illetve egy jobban hasznosítható új szakma elsajátítására. Közülük eddig 14,5 ezren kaptak erre lehetőséget.

A programot háromnegyed-egynegyed arányban az Európai Unió és a magyar költségvetés finanszírozza. A tervek szerint a program 2008-ban és 2009-ben is folytatódik, összesen húszezer ember ingyenes képzését tervezik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.