Harry Potter, először

Élénk licitálást követően kelt el kedd este a rangos Bon-hams-ház árverésén a Harry Potter és a bölcsek köve 1997-es első kiadásának egyik példánya. Az eredetileg becsült 5-7 ezer fonttal szemben 9000 fontnál (több mint 3,3 millió forint) koppant az aukció vezetőjének kalapácsa. A brit vevő, aki nem vett részt az eseményen, írásos megbízást adott a New Bond Street-i intézménynek.

Meglepő, hogy mindössze tíz év alatt ilyen elképesztő magasra szökött az első kemény kötésű kiadás mindöszsze ötszáz-ezer példányának értéke. Ma már szinte felfoghatatlan, milyen óvatos volt a Potter-sorozaton meggazdagodott Bloomsbury kiadó, amikor a szokásoknak megfelelően az első könyves J. K. Rowling művét alacsony példányszámban hozta ki. A Bonhamstól származó információ szerint a bölcs elárverező egy iskolai jutalompénzből vásárolta meg találomra a könyvesbolt kirakatában elsőként meglátott kötetet. Luke Battenham, az aukciósház könyvszakértője felhívta az első kiadás többi vásárlójának a figyelmét arra, milyen potenciális kincs birtokában vannak.

Nagyot változott a világ 1997 óta. A hetedik, egyben utolsó kötet (Harry Potter and the Deathly Hallows) július 21-re tervezett premierjére világszerte több millió példányt dobnak piacra. Az aukció időzítése nem is lehetett volna ideálisabb, hiszen küszöbönáll az ötödik film, a Harry Potter és a Főnix rendje bemutatója is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.