Matyó Mátyás, gyulai Lear

A Körös-parti Gyulán és a Bükk alatti Mezőkövesden azonos érdeklődésű embereket várnak a hét végére: a kultúra barátait.

A matyó fővárosban a história kedvelőinek Mátyás király reneszánsz hétvége címmel rendeznek programot. A városi sportcsarnok előtt ügyességi és fegyveres játékok várják a gyerekeket, de lesz itt íjászkodás a Mezőkövesdi Íjász Klub közreműködésével, "udvarhölgyek" hímzéssel díszített keszkenőket készíthetnek a Fekete Seregbe vonuló vitézeknek (a Matyó Népművészeti Egyesület segítségével), sőt az érdeklődők kipróbálhatják mindazokat az orvoslási módszereket, amelyeket állítólag már Hunyadi Mátyás udvarában is sikerrel alkalmaztak. Mátyás király - akinek a nevét a helyi hagyomány szerint a matyó szó őrzi - "alattvalóival" együtt tekinti meg a Pázmán lovag vígballadát, amely az igazságos uralkodót "csínytevő" oldaláról mutatja be, a MASZK Bábszínpad előadásában.

Gyulán immár nyolcadszor rendezik meg a Körös-völgyi sokadalmat, amely csak azért nem "reneszánsz", mert ezt a jelzőt a már a februári karnevál számára lefoglalták. Az Alföld legnagyobb téglavárához holnap délután felvonulnak a résztvevők, köztük gyermek népdalénekesek és népmesemondók. Eközben megnyitják a Dél-Alföld fazekas és szőttes kultúrája című kiállítást. Este fél kilenctől az I. Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsora tekinthető meg a Tószínpadon, tíz magyar gyermekegyüttes közreműködésével. A Sokadalom ad keretet a Gyulai Várszínház 44. évadjának megnyitásához, melynek keretében immár harmadszor rendezik meg a Shakespeare Fesztivált, elsőként július 3-án Szász János a Leart állítja színpadra, a főszereplő Derzsi János. (További részletek a www.gyulaivarszinhaz.hu és a www.shakespearefesztival.hu oldalakon.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.