Miről árulkodik egy tenyér?

A Fidesz a múlt héten új frontot nyitott Gyurcsány Ferenc ellen: Deutsch-Für Tamás, Orbán Viktor kabinetfőnöke ideggyengének nevezte a kormányfőt. Egyebek mellett arra hivatkozott, hogy Gyurcsány az egyik blogbejegyzésében azt írta, hogy ha feszült, hámlik a tenyere. Deutsch szerint ez egyértelmű tünet.

Mondandóját számos példával illusztrálta, a miniszterelnök néhány rosszul sikerült kiszólásával, vagy a kelleténél erőteljesebb mondatával. Bár sejteni lehetett, hogy Deutsch-Für magától nem áll ki ilyen nyilatkozattal, mégis meglepő volt, hogy kedd este Orbán Viktor a Magyar Televízió Este című műsorában egy cseppet sem volt diplomatikusabb, mint kabinetfőnöke. Azt mondta: meglepődött, hogy az ideggyengeségről szóló fideszes nyilatkozat ekkora vitát váltott ki, mert azt hitte, "ez evidens, közkeletű dolog", hiszen - Orbán szerint - maga az érintett is többször nyilatkozott a problémákról.

Az ideggyengeségnek nem tünete a tenyérhámlás - mondta lapunknak dr. Folyovich András főorvos, a Szent János Kórház neurológiai osztályának vezetője. A szakember közölte: az ideggyengeség lényegében nem az idegrendszer megbetegedését, inkább a lelki állapot gyengeségét jelenti. Állandó feszültséggel, kimerültséggel, fáradékonysággal, alvászavarral járhat, a páciens panaszkodhat gyakori szívdobogásérzésre, miközben nincs kimutatható szervi elváltozás. A főorvos szerint az érzékeny emberek, napi 16-18 órás munka mellett, stresszes környezetben hajlamosak erre a tünetegyüttesre. A gyógyuláshoz azonban gyakran elég néhány hetes aktív pihenés. Folyovich András hozzátette: sajnos, mint a legtöbb pszichiátriai betegség, az ideggyengeség is megbélyegző kifejezés lehet, noha semmi nem támasztja alá ennek indokoltságát.

A szakember véleményéhez annyit tennénk hozzá: Gyurcsány Ferenc gyakran tűnik ugyan feszültnek, de a kimerültség vagy a fáradékonyság jeleit eddig nem tapasztaltuk nála, amiként fő politikai ellenfele, Orbán Viktor is - különösen az utóbbi évben - inkább állandó tettrekészséggel tűnik ki, mintsem kimerültséggel, fáradékonysággal.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.