Közraktárak: van már beruházó

A Porto Investment Kft.-t választotta ki a főváros két szakbizottsága a Közraktárak megújítására kiírt közbeszerzési pályázaton - tudatta közleményben a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája.

A nyertes cég 25 éven át üzemeltetheti és hasznosíthatja a meglehetősen rossz állapotban lévő épületegyüttest. A társaság a következő három évben 7,6 milliárd forintot költ a Közraktárak fejlesztésére, valamint 300 millió forintért fejleszti a környék közlekedését és infrastruktúráját. A meglévő három épület mellé felhúzott negyedikkel együtt összesen 23 ezer négyzetméternyi alapterület jön létre, a felszín alatt 250 parkolóval. Az 1500 négyzetméteres rendezvénytermet, galériákat, könyvesboltokat, kávé- és teaházakat, valamint a partszakasz teljes hosszában elnyújtózó teraszt magába foglaló létesítmény átadása legkésőbb 2010 nyarára várható.

A több mint 15 ezer négyzetméter alapterületű Közraktárak a főváros egyik legértékesebb ingatlana. A városháza 2005 decemberében döntött arról, hogy a térség megújítása a köz- és a magánszféra együttműködésével, PPP-konstrukcióban valósuljon meg. Ez azt jelenti, hogy a beruházó fejleszti az ingatlant, választja ki a bérlőket, üzemelteti a létesítményt, amely negyedszázad múlva a főváros tulajdonába kerül.

A Közraktárak eredetileg négy csarnoka 1880-81-ben épült. A második világháborúig az áruszállítás egyik budapesti központja volt, a közeli teherpályaudvar, valamint a Nehru part helyén állt Elevátor épülete közelsége miatt. A bombázások során a négyből egy épület elpusztult, a többi pedig máig tartó pusztulásnak indult. (S. G.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.