Egyelőre nem kell zacskós víz

A Komárom-Esztergom megyei Mocsán a forró nyárban külön aggodalomra ad okot, hogy az ÁNTSZ - amely hetente ellenőrzi a faluban a vezetékes víz minőségét - az első gyanús jelre lezárathatja az egyetlen működő közkutat.

A mocsai ivóvíz minősége éppen csak hogy megfelel a fogyaszthatóság követelményeinek, ezért az ÁNTSZ hetente ellenőrzi. A két kútból egy üzemel, a másikat csupán külön, részleges engedéllyel üzemeltethetik, ha különösen nagy a hőség.

Az idén pár órára már meg kellett nyitniuk ezt a kutat is - tudtuk meg Áy József polgármestertől, aki szerencsének tartja, hogy a kutak vize eddig megfelelt az előírásoknak, s nem kellett zacskós vizet osztogatniuk a helyieknek.

A szomszédos településsel, Naszállyal - amely hasonló gonddal küzd - közösen készítették el az egészséges ivóvizet biztosító, új közmű tervét. Már csak a pályázati kiírásra várnak. A 320 milliós beruházás elkészültével a boldogaszszony-pusztai anomália is megoldódik. A közigazgatásilag Mocsához tartozó pusztán százhét lakó vízellátása függ egy vállalkozótól, akinek a tulajdonában lévő kút üzemeltetése évi egymillió forintjába kerül.

A pusztaiaknak átalányt kellene fizetniük az általuk fogyasztott vízért, amely félmillióval járulna hozzá a vállalkozó költségeihez, a lakóknak azonban nagyon sok az elmaradásuk. Az önkormányzat attól tart, hogy a tulajdonosnak elfogy a türelme, bár a polgármester szerint eddig megértő partnernek bizonyult, látva azt, hogy a pusztaiak nehéz helyzetben vannak. Legutóbbi megbeszélésük során mindenesetre abban maradtak - tájékoztat a polgármester -, hogy az önkormányzat átveszi a kút üzemeltetését, s amint a megállapodás létrejön, átvállalja a lakók csaknem hatszázezer forintos vízdíjhátralékát.

A mocsai önkormányzat abban reménykedik, hogy az év harmadik negyedében lehetősége lesz bekapcsolódni a pályázatba - amelytől azonban tart is némiképpen. Hiába áll ugyanis rendelkezésére az önerő, ha a pályázat "utófinanszírozott". Ha a már beruházott milliókat csak több hónapos várakozás után kapják vissza, netán az első, nagy összegű számlát sem tudják kifizetni, kínos helyzetbe kerülhetnek.

Az önkormányzatok nyugodtabban terveznének, ha egyszerűsített eljárás és gyorsított kifizetés könnyítené meg a dolgukat - állítja Áy József.

Egészségesebb ivóvízre várnak
Egészségesebb ivóvízre várnak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.