Európai támogatást kérnek a Bolyai Egyetem újraindításához

A Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) közleményben üdvözölte, hogy "a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Európa parlamenti képviselői határozati javaslatot terjesztettek elő a Bolyai Egyetem újraindítása érdekében."

Bodó Barna, a BKB elnöke szerint "a kezdeményezés jelzi, hogy az RMDSZ felmérte a helyzet tarthatatlan voltát, és lépésre szánta el magát."

A Bizottság arra számít, hogy mindenek előtt az európai nemzeti kisebbségek parlamenti képviselői, valamint a magyarság Európa parlamenti képviselői melléjük állnak. Felkérik támogatóikat, hogy EP-frakciójuk képviselőit "tájékoztassák az erdélyi magyarság követeléseinek jogos voltáról, valamint a román EP-képviselők egy része által terjesztett valótlan állításokról".

A nemzetközi fellépéssel párhuzamosan közös országos aláírásgyűjtést javasolnak az RMDSZ-nek, az EMNT-nek, az SZNT-nek, illetve a romániai magyar szakmai és civil szervezeteknek a Bolyai Egyetem újraindítása érdekében.

Az erdélyi magyarság tizenhét éve, politikai és civil eszközökkel küzd a Bolyai Egyetem újraindításáért.

Levél egy EU-biztoshoz

Levelet intézett szerdán Franco Frattini európai biztoshoz a kolozsvári Babes-Bolyai egyetem egyik elbocsátott oktatója, Hantz Péter.

Az MTI-hez is eljuttatott levél szerint "abszurd és anakronisztikus, hogy a XXI. század Európájában romániai akadémiai vezetők, a román diplomácia hathatós támogatásával hadjáratot viselnek olyan alapvető kisebbségi jogok ellen, melyeket Európa minden jelentősebb nemzeti közössége élvezhet - a romániai magyarság kivételével".

"Diákjainkat már a középiskolai román nyelvvizsgákon diszkriminálják, a felsőoktatásban pedig számos fontos szak nem tanulható magyar nyelven" - írta Hantz Péter.

"A romániai magyarság az 1989-es forradalom óta eredménytelenül küzd az 1959-ben megszüntetett állami, magyar tannyelvű Bolyai Egyetem újraindítása érdekében" - áll a levélben, amely szerint "a nacionalista, kisebbségellenes törekvések magas szintű támogatottságát jelzi, hogy a román diplomácia, de sajnos néhány európai képviselő is nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy pozitív képet fessen az igen feszült romániai helyzetről".

"2006 novemberében a Babes-Bolyai Tudományegyetem - melynek vezetése megtagadta a magyar karok beindítását, ahol a magyar nyelv nem használható a hivatalos intézményi adminisztrációban, ahol szinte kizárólag csak román nyelvű feliratok vannak, ahol szinte teljesen hiányoznak az alsóbb szintű magyar egyetemi vezetők, ahol a magyar rektorhelyetteseket román többségű testületek választják meg a velük kollaborálni hajlandó magyar oktatók közül - kiállítást rendezett az Európai Parlamentben, melyen hazugságok terjesztésétől sem visszariadva hirdette önnön nem létező multikulturalizmusát. A kiállítás megnyitásának napján magyar feliratokat (pl. Dohányozni tilos!) függesztettem ki a Babes-Bolyai Tudományegyetem több épületében. Rá néhány hétre engem, és a táblák kifüggesztésében részt sem vevő Kovács Lehel kollegámat is kirúgták az egyetemről, és az egyetem +multikulturális+ vezetősége feljelentést tett ellenünk a rendőrségen. Igen erős volt az a törekvés hogy megtörjék, megfélemlítsék a magyar oktatókat és diákokat. Leginkább a kollektív véleménynyilvánításoknak próbálták elejét venni: aláírásgyűjtő tevékenységünk során több esetben is titkosszolgálati módszerekre utaló akadályoztatással kellett szembesülnünk" - írta a magyar oktató.

Hantz szerint "Románia megoldatlan kisebbségi problémák egész sorát hurcolta be magával az Európai Unióba. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség, legyen kormányon belül vagy kívül, nem tudta elérni a Bolyai Egyetem újraindítását. A belpolitikai eszközök kimerülése, a mindenkori román kormány elutasító, kisebbségellenes magatartása miatt kellett az RMDSZ-nek az Európai Parlamenthez fordulnia."

Hantz Péter a levélben azt kérte Franco Frattinitől, "vesse latba befolyását a romániai magyarságtól elvett Bolyai Egyetem újraindítása érdekében. A romániai hivatalos szervek számára az európai fórumok, főleg a Bizottság javaslatai követendő irányvonalat jelenthetnek."

"Bízunk benne, hogy az Európai Bizottság hozzá fogja segíteni az erdélyi magyarságot ahhoz, hogy mihamarabb olyan jogokkal rendelkezzen, amilyeneket az olasz állam biztosít saját kisebbségei számára" - írta Hantz az olasz biztosnak.

Az Európai Bizottság figyelmét nem először hívják fel a problémára. Tavaly februárban számos Nobel-díjas tudós és mintegy 80 professzor nevében José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnöknek szánt nyílt levelet adtak át, a magyar tannyelvű, állami finanszírozású Bolyai egyetem újraindítását követelve. Ugyanezt szorgalmazta az RMDSZ három megbízott EP-képviselője az Európai Parlamentnek benyújtott írásbeli nyilatkozatában is - most zajlik a csatlakozó aláírások fogadása ehhez a nyilatkozathoz.

(MTI)

A Babes-Bolyai egyetem
A Babes-Bolyai egyetem
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.