Ryanair-felvásárlást akadályozott meg az EU

Két és fél év óta először akadályozott meg vállalati fúziót az Európai Bizottság, amikor szerdán elutasította két ír légitársaság, a fapados Ryanair, illetve Aer Lingus egyesülését.

A Ryanair – Brüsszel döntésére várva - decemberben visszavonta ugyan a rivális társaságra tett ellenséges felvásárlási ajánlatát, de most az Európai Bíróságnál akar fellebbezni. A döntés – amelyhez hasonló mindössze húszszor született az elmúlt háromezer esetben – annyiban is kuriózum, hogy Brüsszelnek még soha nem kellett két, azonos országban bejegyzett, illetve fapados szolgáltatást kínáló társaság ügyében döntenie, s a 35 útvonalátfedés is példa nélküli. Az EU versenyhatósága szerint ezek közül huszonkettőn alakult volna ki monópólium.

Neelie Kroes, az illetékes EU-biztos tizennégymillió uniós polgár érdekeivel indokolta az elutasítást, s érvelt a szigeten lévő Írországnak a légiközlekéstől való függőségével is. A Ryanair a világ egyik legnagyobb légitársasága, 40 millió fővel több embert utaztat, mint az Air France vagy a Lufthansa. Az Aer Lingus az írek korábbi „zászlóshajója”, amely azonban évekkel ezelőtt a fapados üzleti modellre váltott.

A Ryanair az EU-nál százmillió eurós ajánlattal próbálta megédesíteni a keserű pirulát, ám ez – némi meglepetésre – nem ment át a döntnökökön. Felajánlotta, hogy egy évig tíz százalékkal csökkenti az Aer Lingus árait. Az Európai Bizottság szerint ez azonban bizonytalan ígérvény: nem tudni, mi lenne az egy év leteltével, valamint a Ryanair saját áraival – az viszont biztos, hogy a dublini repteret lényegében egy monopólium uralná.

Brüsszel 2004 decemberében az EDP és a GDP portugál energiavállalatok egyesülését akadályozta meg utoljára. Uniós versenyjogászok szerint az efféle fúziókat az EU-jogot és a döntési gyakorlatot jól ismerő szakemberek – sokszor leendő vagy volt EU-kollégáik - készítik elő, így ritka az elutasítás.

Brüsszel

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.