A szegénység miatt fogy a hálapénz?

Az elmúlt hónapokban csökkent a háziorvosi praxisok bevétele és a hálapénz összege is - nyilatkozta lapunknak Kertai Aurél, a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának vezetője. Szerinte a romló életszínvonal miatt a páciensek az orvosoknak is kevesebb pénzt adnak. Akár vizitdíj, akár hálapénz formájában teszik is.

A kérdésre, hogy milyen számításokra, becslésekre alapul az állítás, amely szerint a romló életszínvonal, és nem például a vizitdíj apasztja a hálapénzt, Kertai Aurél saját tapasztalataira hivatkozik, s mint mondta: ebbéli véleményét erősítette a kollegákkal való "eszmecsere" is. Hozzátette: azt nem tudja megmondani, mert nem jegyzi, mennyi a hálapénzhez jut a körzetéből, de egyre kevésbé tudja a bevételekből praxisát fejleszteni. S ezzel így vannak orvostársai is.

Szerinte nem váltotta be a kormányzati reményeket a vizitdíj bevezetése sem. Aki eddig megszokásból és indokolatlanul járt a rendelőbe, most is ott van. Ám a vizitdíj bevezetése óta ez a bevétel is jelentősen mérséklődött. Eddig is sokféle címen lehet mentességhez jutni, és ez a kör júliustól tovább bővül. Ezt a bevételt apasztja néhány, a betegek kényelmét szolgáló új szabály, például az, hogy már háromhavi gyógyszeradagot lehet egyszerre felírni a krónikus betegeknek. Kertai Aurél megjegyezte: nem azt kifogásolja, hogy könnyebb a betegnek.

Az SZDSZ közleményben reagált Kertai Aurél nyilatkozatára, melyben azt írják: a párt meglepetéssel fogadta, hogy a Magyar Orvosi Kamara egyik vezetője nem a háziorvosok érdekeit és bevételét védi, hanem tudományosan teljesen alaptalan feltételezésekbe bocsátkozik. Az SZDSZ arra kéri a kamarát, amennyiben úgy látják, hogy az emberek ennyire elszegényedtek, akkor szólítsák fel a tagjaikat arra, hogy egyetlen orvos se fogadjon el a betegektől hálapénzt.

Átadták tegnap a Heim Pál Gyermekkórház új sürgősségi osztályát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester jelenlétében. A kormányfő köszöntőjében úgy fogalmazott: "Az építkező egészségügyet kell a középp
Átadták tegnap a Heim Pál Gyermekkórház új sürgősségi osztályát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester jelenlétében. A kormányfő köszöntőjében úgy fogalmazott: "Az építkező egészségügyet kell a középp
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.