Őssejtbank a jövőbe

Mégis, kinek jó üzlet ez? - kérdezte fél évtizede egy hazai professzor a köldökzsinórbankokról. Hamar megtalálta a választ: neki. Az elsők közt alapított ilyen bankot.

Egy sor szűrővizsgálat a terhesség 30-32. hetében, szerződéskötés a negatív leletek birtokában, s körülbelül 300 ezer forint. Ez kell ahhoz, hogy egy tárolódobozzal bevonulhassunk a szülészetre, s amint a baba a világra jött, hívjuk a megadott számot, aztán a köldökzsinórvér-minta rövid időn belül az új helyére kerül, ahol húsz évig őrzik. Ma már ez megoldható az ország több pontján működő őssejtbankokban. De megéri-e a befektetés, s van-e, pontosabban: lesz-e hozadéka?

- Mintha a Holdon vásárolt telkünkért évente rendszeresen még fenntartási adót is fizetnénk! Mégis, kinek jó üzlet ez? - e költői kérdést öt éve az egyik heamatológus tette föl a köldökzsinórbankkal kapcsolatban. Aztán - költőinek szánt kérdés ide vagy oda - megtalálta a választ: rá egy-két évre épp ő volt az, aki megalakította az ország második ilyen vállalkozását.

Dr. Melegh Béla, a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Karának genetikusprofesszora szerint az egykori kérdése ma is áll, a változás az, hogy azóta csak a "miért is ne" válaszhoz kerültünk közelebb. Az eljárás világszerte még mindig új módszernek számít, de a tehetősebb szülők már élnek a lehetőséggel.

Az őssejtből elméletileg bármilyen szervet elő lehet állítani, mert a sejt tartalmaz minden "emberi információt". Így az eljárásra vállalkozó szülők a gyermekeik előre nem látható vagy később kialakuló betegségeit - akár a rosszindulatú elváltozásokat is - képesek meg nem történtté tenni.

Még újabb eredmény, hogy nem csak egy testet tudnak úgymond "újjáéleszteni", hanem agyi információkat, éntudatot is be tudnak építeni a reprodukált testbe. Így, ha valamelyik szülő gyereke, mondjuk, elhunyna - mondja Melegh professzor -, akár annak sem lenne akadálya, hogy a gyermekét "teljes valóságában" visszakapja.

Az új agyban a régi információk is megmaradnak az éntudattal együtt. A professzor szerint a genetikai tudomány a közeljövőben akár még ennél is nagyobb eredményeket produkálhat.

- Az őssejteknek figyelemre méltó képességük van ahhoz, hogy számos különböző típusú sejtté fejlődjenek a testben. Elméletileg akár végtelen számban képesek osztódni, hogy újra feltölthessenek más, sérült sejteket mindaddig, amíg a "gazda" életben van. Amikor az őssejt osztódik, mindegyik új sejtben megvan az a képesség, hogy vagy őssejt maradjon, vagy pedig, hogy egy másfajta, szakosodott szerepű sejtté, például izomsejtté, vörös vérsejtté vagy agysejtté váljon. A három jól ismert és alkalmazott őssejt-forrás a csontvelő, a perifériás vérőssejt és a köldökzsinórvér. Ez utóbbi előnye az, hogy a sejt teljesen érintetlen, így bármely irányba indulhat az osztódás - mondja Melegh professzor, aki szerint a szülők gyakorta hiszik azt, tévesen, hogy a fagyasztva tárolt őssejtek minden bajtól megvédik majd a közvetlen rokonokat is.

Bár a köldökzsinórvér gyógyászati lehetőségei mindinkább szélesednek, meglehetősen kicsi annak az esélye, hogy egy ismert örökletes betegséget hordozó szülőpárnak valaha is szüksége lehet gyermekük köldökzsinórvérére.

- Nem vehetjük biztosra, hogy egy családtag köldökzsinórvére teljes mértékben megfelelő lesz, és valóban gyógyulást hoz egy rokon számára. Ahogy a saját köldökzsinórvér-sejtek sem biztosítanak gyógymódot az összes örökletes genetikai betegségre. A köldökzsinórvért körülbelül negyven halálos betegség kezelésében használják fel, elsősorban vérképzőrendszeri megbetegedésekben jelenthet életmentő segítséget - mondta a professzor.

Kronológia

A legújabb kutatások szerint az őssejtek specializálódását irányítani is lehet. Már emberi vizsgálatok eredményei is igazolják, hogy az őssejtekből előállított szívizomsejtek képesek beépülni a szívinfarktus után elhalt szív szövetébe és helyreállítani annak működését. Állatkísérletek során a Parkinson- és az Alzheimer-kórban is igen ígéretesnek találták az őssejtek alkalmazását, de a kutatás eredményei az elmúlt pár évben, hónapról hónapra újabb meglepetéssel szolgáltak.

2000. december 19.

Saját őssejtek segítése

2001. április 5.

Őssejtekből regenerálódik a szív.

2002. január 30.

Őssejtekből működő vese.

2002. április 12.

Saját őssejtjeivel gyógyították meg, és már önállóan lélegzik egy egyéves olasz kisfiú.

2002. június 13.

Kifogyhatatlannak tűnő őssejtforrást fedeztek fel a plasztikai sebészeti zsírleszívás során nyert zsírban, amelyből akár idegsejtek is előállíthatóak.

2003. február

Az Országos Ideggyógyászati és Stroke Nemzeti Kutató Központban elvégzik az első olyan vizsgálatot, amelynek keretében sikerül igazolni azt, hogy éretlen csontvelői sejtek idegsejtté alakulnak.

2003. február 10.

Őssejtekkel gyógyítják a szívet.

2003. február 12.

Amerikai kutatók első ízben bizonyították, hogy a felnőtt agy saját őssejtjei teljes értékű idegsejtekké fejlődve képesek lecserélni a sérült vagy beteg szöveteket.

2004. szeptember 21.

Vakság megelőzése őssejtekkel.

2005. október 20.

Őssejtekkel gyógyítják a májat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.